Haber Detayı
02 Ekim 2021 - Cumartesi 09:59 Bu haber 1611 kez okundu
 
ALIŞAMAYAN ÇOCUK YOK ALIŞAMAYAN VELİ VAR!
Pandemi nedeniyle çocukların eve ve aileye bağlılığının arttığını belirten PırılPırıl Kreş ve Gündüz Bakım Evi Kurucu Müdürü Sezen Şen Sandıkçı, çocuklardaki okul korkusunu yenmek için oryanstasyon çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Velilerden kararlı olmalarını isteyen Sandıkçı, "Uzman kadromuzla biz buradayız. Alışmayan çocuk yoktur, alışamayan veli vardır" dedi
EĞİTİM Haberi
ALIŞAMAYAN ÇOCUK   YOK   ALIŞAMAYAN VELİ VAR!

2 yıla yakın süredir devam eden Covid-19 salgını nedeniyle yüzyüze eğitimde büyük kesintiler yaşanırken, okul öncesi düzeydeki çocuklarda ise eve ve aileye bağlılık arttı. Alanında deneyimli ve branşlaşmış kadrosuyla hizmet veren PırılPırıl Kreş ve Gündüz Bakım Evi, 2-5 yaş aralığındaki çocuklarını kreşe yazdırmak isteyen ancak bu konuda zorlanan ailelere yardımcı oluyor. Pandemi etkisiyle ailesiyle vakit geçirmeye alışan ve evin konfor alanından çıkmak istemeyen çocukların okul ortamına alıştırılması için oryantasyon çalışmaları yürüttüklerini söyleyen PırılPırıl Kreş ve Gündüz Bakım Evi Kurucu Müdürü Sezen Şen Sandıkçı, bu konuda velilerden destek beklediklerini belirtti. Velilerden kararlı olmalarını beklediklerini dile getiren Sandıkçı, "Pandeminin çok kişide bıraktığı etkilerden biri anne bağımlılığı. Çocuklar evdeki rahatlığı arıyor. Bu konuda velilerimiz çok kaygılı, ancak hiç merak etmesinler. Uzman kadromuzla biz buradayız. Alışmayan çocuk yoktur, alışamayan veli vardır" şeklinde konuştu.

 

ÇOCUĞA ÖZEL ORYANTASYON SÜRECİ

Velilerin çocuklarını okula başlamadan önce bunun bir sorumluluk olduğu konusunda fikir aşılaması gerektiğini dile getiren Sandıkçı, "Velilerimiz çocuklarını okulumuza kaydettiğinde bir oryantasyon dönemi oluyor. Bazı çocuklarımız ailesinden kolay ayrılamıyor. Oryantasyon sürecinde biz bunu aşmaya çalışıyoruz. İlk gün mutlaka sabah 10 gibi veli ve çocuğu bekliyoruz. Çocukların okulumuza karnı doymuş bir şekilde gelmesini istiyoruz, çünkü yemekle ilgili çekincesi olan çocukların ilk gün ayrıca bu konuda problem yaşamasını istemiyoruz. Ailemiz geldiğinde biz onlarla kahve içiyoruz, sohbet ediyoruz. Bu esnada öğretmenlerimiz çocuklarla bahçede oyun oynuyor. Eğer çocuklar içeriye girmek isterse gezmesini sağlayıp tekrar dışarı getiriyoruz, bahçede oyun oynamaya devam ediyor. Sonrasında oyunun en tatlı, çocuğun en çok keyif aldığı anda velilerin çocuğu alıp eve gitmelerini istiyoruz. Burada amacımız; çocuğun yarın tekrar gelmek istemesini sağlamak. Ertesi gün bu süreci biraz daha uzatıyoruz, bir yandan da yavaş yavaş sınıf ortamına alıp gözlemliyoruz. 3. günün sonunda genelde bu süreç tamamlamıyor. Ancak bazı çocuklarımız aileden ayrılamama, ağlama krizi gibi sorunlar yaşayabiliyor" ifadelerini kullandı.

 

VEDALAŞMALAR KISA TUTULMALI

Ailelerin çocukla beraber okul alışverişi yapması gerektiğini belirten Sandıkçı, "Veli, çocuğuna, 'Seni okula yazdırıyoruz, bu senin sorumluluğun. Derslerin olacak, arkadaşların olacak. Oyunlar oynayacaksın ve çok mutlu eve döneceksin' gibi telkinlerde bulunmalı. Sonrasında aileler mutlaka çocukla beraber okul alışverişi yapmalı. Bu çocuklarımızın heyecanını ve hevesini artıracaktır. Özellikle ilk günlerde velilerin erkenden gelmesi çok önemli. Çocukların, ailesinin gelmemesiyle ilgili korkularını yenmesi için bu davranış yararlı  olacaktır. Okulumuzda yemek yemenin, uykunun bir saati var. Çeşitli kurallarımız var. Başlangıçta bazı çocuklarımız bu kurallardan bunalabiliyor. Bu nedenle ebeveynlerine bazen olmayan şeyleri söyleyebiliyorlar. Benim bu konuda velilere söylemek istediğim şey, okulumuzda hiçbir olumsuz durumun yaşanmadığı ve dirayetli olmaları gerektiği. Vedalaşmaların olabildiğince kısa tutulması lazım. Bu süre uzadıkça ayrılık her iki taraf için de zorlaşıyor" sözlerini kaydetti.

 

İLGİ ALANLARINI KEŞFEDİYORUZ

Çocukların okula başlamasıyla beraber özel olarak ilgilenildiğini vurgulayan  PırılPırıl Kreş ve Gündüz Bakım Evi Kurucu Müdürü Sezen Şen Sandıkçı, "Her çocuk bizim için çok özel. Çocukların ilgi alanlarını keşfetmeye çalışıyoruz. Bunu keşfettiğimizde de velilerimizle görüşerek çocukların bu alanda teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Çocuklarımız buradan ilkokula donanımlı, dolu dolu bir şekilde gidiyor. Mezunlarımızın gittiği okullardan öğretmenleri bizi arayarak teşekkür ediyor. Bizim Pırıl Pırıl olarak esas amacımız böyle donanımlı bireyler yetiştirmek" diye konuştu.

 

BUTİK ÖZEL OKUL KONSEPTİ

Sandıkçı, haftada 10 saat İngilizce eğitim verdiklerini dile getirerek, "20'ye yakın öğretmenle çalışıyoruz. 18 öğretmen ve yardımcı öğretmenimiz var. Çok sayıda branş dersimiz var. Örneğin Nezaket ve Görgü Kuralları diye bir ders veriyoruz. Çocuklara çatal bıçak kullanmaktan, ebeveynlerine karşı tutumlarına kadar eğitim veriyoruz. Çocuklar için felsefe dersimiz var, onların özgür bir platformda konuşmalarını sağlıyoruz. Çocuklara bir konu veriyoruz ve herkesin konuşmasını sağlıyoruz. 4-5 yaşın katılım sağladığı STEM dersi bizim için çok önemli. Teknoloji, matematik, fizik ve mühendislik bir arada bu dersimizde. Çok sayıda deney yapıyoruz, çocuklarımızı materyallerle bir araya getiriyoruz, bir şeyler üretmelerini, inşa etmelerini istiyoruz. Ardından bu çalışmaları fuar halinde sergiliyoruz. Ekoloji dersimizi çok önemsiyoruz. Hobi bahçemizde çocuklarımız ekip biçebiliyor. Çocuklarımızda çevre farkındalığı oluşturuyoruz. 5 yaş için okuma yazmaya hazırlık dersimiz var. Çocuklarımız ana sınıfına veya ilkokula başladığında öğretmeninin ondan harfleri ve heceleri duyması çok önemli. Biz bunu sağlıyoruz. Piyano eğitimlerini, jimnastik derslerini çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

 

DÜZEYE GÖRE SINIF

Çocuklara düzey testleri uygulandığını söyleyen Sandıkçı, "Okulumuzda bir rehberlik öğretmeni, bir de pedagog çalışanımız var. Bu arkadaşlarımız çocuklara birçok test uyguluyor. İlkokula başlayacak çocuklara, bu düzeye ne kadar hazır olduğuyla ilgili metropolitan adındaki testi uygularız. Bu test sonucundaki bulgularımızı velilerimizle paylaşırız. Bazı özel gereksinimli çocuklarımız bize geliyor. Örneğin; çocuk 4 yaşında ancak o yaşın gerektirdiği faaliyetleri yapmaktan uzak durumda. ilk olarak kendi yaş grubunda deniyoruz ancak uyum sağlamakta zorlanıyorsa, bir alt grubumuz olan 3 buçuk yaş sınıfına alabiliyoruz. Bunun tersi durumlarda da, kendi yaş grubundan daha ileride olan çocuklarımızı bir üst gruba alabiliyoruz. Bu süreçlerin tamamında, rehber öğretmeniz, pedagogumuz ve velilerimizle ortak karar veriyoruz" dedi.

ANAOKULLARI VE KREŞLER TEK ÇATI ALTINDA

Sandıkçı, Samsun'daki özel anaokulları ve kreşleri bir dernek çatısı altında topladıklarını belirterek, "Bir süredir Samsun'daki özel anaokulları ve kreşleri bir araya getirme, bir çatı altında buluşturma planımız vardı. Bu çalışmaların neticesinde derneğimizi kurduk" ifadelerini kullandı. Yeni kurulan derneğin ilk başkanı olan Sezen Şen Sandıkçı, "Samsun'da bu anlamda bir ilke imza atıldı. Bundan sonra tüm anaokulları ve kreşlerimizin sıkıntılarının çözümü noktasında derneğimiz çalışmalar yapacak. Birlik halinde birçok sıkıntıyı aşabiliriz" sözlerini kaydetti.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: ALIŞAMAYAN, ÇOCUK, , , YOK, , , ALIŞAMAYAN, VELİ, VAR!,
Yorumlar
Haber Yazılımı