Haber Detayı
30 Eylül 2021 - Perşembe 06:47 Bu haber 1101 kez okundu
 
GÜLÇİÇEK : SAMSUN'DA KİRALIK EV BULMAK ZOR !
Yüzyüze eğitimin başlaması kararıyla beraber Samsun'da kiralık ev bakan üniversite öğrencileri fahiş fiyatlarla karşılaştı
EKONOMİ Haberi
GÜLÇİÇEK : SAMSUN'DA  KİRALIK EV BULMAK ZOR !

Pandemi döneminde kiraların yüzde yüz arttığını söyleyen Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, "Samsun'da 70 bin öğrenci var, kiralık ev yok. Bin liralık evlere 2 bin 500 lira isteniyor.  Bu öğrenciler bizim evlatlarımız, fırsatçılık yapılmamalı" dedi

-----------------------------------

Covid-19 salgın dönemi normalleşme tedbirleri kapsamında, yaklaşık bir buçuk yıl ara verilen yüzyüze eğitimin tekrar başlanması kararlaştırıldı. Bu kararın ardından Samsun'da üniversite eğitimi görecek öğrenciler kalacak kiralık ev aramaya başladı. Ancak kiralar pandemi öncesine göre yüzde 100 artmış durumda. Öğrencilerin uygun fiyatlı ev bulamadıklarını söyleyen Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, "Samsun'da 70 bin öğrenci var, kiralık ev yok. Bin liralık evlere 2 bin 500 lira isteniyor" ifadelerini kullandı.

 

YURT AÇIĞI VAR

Fırsatçılık yapılmaması gerektiğini belirten Gülçiçek, "Samsun'a gelen öğrencilerimiz kiralık ev bulamıyor. Öğrencilerin büyük bir bölümü pandemiden önce yurtlarda kalıyordu, ancak bunların da bir kısmı kapandı. Konuttan zaten açık vardı, artık yurt bakımından da açık var. Konutu olanların bazısı da fırsatçılık yapıyor. Bin lira edecek yerlere 2 bin 500 lira bile denildi. Pandemi nedeniyle yüzyüze eğitimin durduğu süreçten bu yana kiralar yüzde 100 arttı. Her şeyin fiyatı artınca kiralar da arttı. Ancak insanların geliri artmadığı için kiralar vatandaşı bunaltıyor. Öğrenciler de mecburiyetten bu fiyatlara evleri tutuyor. Bu öğrenciler de bizim evlatlarımız, yardımcı olunması lazım. Ödenebilir kiralar istenmesi lazım" ifadelerini kullandı.

 

ATAKUM'DA 500 BİN LİRAYA EV YOK

Gayrimenkul sektörü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Gülçiçek, konut fiyatlarının daha da artacağını söyledi. Gülçiçek, "Türkiye'de her yıl en az 800 bin konut ihtiyacı var. Pandemi dolayısıyla sektör frene bastı. Salgın dolayısıyla inşaatların çoğu 2022 yılına ancak yetişecek. Önümüzdeki 2 yılda konut üretimi artmazsa bu sıkıntılar 2024'e kadar gider. Fiyatların düşeceği şeklindeki beklenti gerçeği yansıtmıyor. Resmi enflasyon yüzde 20, gerçek enflasyonun çok daha fazla olduğu bir yerde fiyatlar nasıl düşebilir? Talep bu kadar fazlayken fiyatlar düşemez aksine fiyatlar artacak. 2017 yılından sonra konut yapımında ciddi bir azalma yaşandı. Uzun yıllardır konut stoğu vardı, ancak 2018-2019 yıllarında sektörde yaşanan boşluk ve 2020 yılında devletin düşük faizli kredi olanağı sunmasıyla beraber bu stok eridi. Şu anda alt ve orta gelir grubunun alabileceği konut sayısı çok az. Atakum'da 500 bin liraya sıfır daire yok. Önceden 400-500 bin bandında satılan konutlar 700 bin lira seviyelerine çıktı" diye konuştu.

 

ARSA FİYATLARI ÇOK ARTTI

Arsa fiyatlarının çarpıcı biçimde arttığını dile getiren Gülçiçek, "Samsun'da 19 Mayıs ilçesine kadar olan bölgede arsa fiyatları yaklaşık yüzde 250 oranında arttı. Bundan 5-6 yıl önce insanlar buralar için çok uzak derken, şimdi şehrin merkezi bir konumu. Konut açığı var. Pandemi dolayısıyla okullar kapalıydı. Yeni inşaat yapılmadı. Çoğu öğrenci yurdu pandemide dayanamadı ve kapandı" şeklinde konuştu.

 

GAYRİMENKUL CAZİBESİNİ YİTİRDİ

Yatırımcıların inşaat sektörüne ilgisini yitirdiğini belirten Gülçiçek, "Gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak yerine parayı bankada değerlendirmek daha cazip hale geldi. İnşaat sektörü cazip değil. Yatırımcı 1 milyon lirasını inşaat yapıp 2 3 senede çeşitli riskler, kesintiler ve uğraşlarla geriye almak yerine, aynı parayı bankaya yatırıp uğraşsız faizini almayı tercih ediyor. Bu sektörden çıkışları hızlandırıyor. Eskiden 12 yılda kendini amorti eden iş yerleri için iyi yatırım değerlendirmesinde bulunuyorduk. Artık satın alınan gayrimenkul kendisini ancak 20 yılda amorti ediyor. Bu makasın daralması lazım. Bu makas ne kadar büyük olursa yatırımcı o kadar kaçar. Bundan yıllar önce herkes bu sektöre yönelmişti, artık durum böyle değil. Şu anda sektörde sadece gerçek yatırımcı kaldı, onlar da piyasanın durumuna göre hareket ediyor. Yatırımcı az olunca konut üretimi az oluyor. Böylece üretilen konut çok pahalı oluyor" sözlerini kaydetti.

 

DEVLET TEDBİR ALMALI

Sektördeki çıkmazın aşılması için devletin tedbirler alması gerektiğini vurgulayan Gülçiçek, "Devletin bu konuda yapabileceği şeyler var. Devlet arsa konusunda müteahhitlere yardımcı olmalı, yeni konut alanları açmalı. Bunu yaparken de arsa maliyeti düşük olmalı. Örnek olarak, müteahhitten para almadan arsayı verecek, yapılacak dairelerin yüzde 30'u devletin olacak. Böyle olunca piyasada fiyat dengesi oluşmaya başlayacak. Devlet elindeki arsaları uygun maliyetlerle yatırımcılara açmalı. Devlet sosyal konut projeleriyle fiyatları dengeleyebilir" dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: GÜLÇİÇEK, :, SAMSUN'DA, , KİRALIK, EV, BULMAK, ZOR, !,
Yorumlar
Haber Yazılımı