Haber Detayı
08 Ekim 2021 - Cuma 10:26 Bu haber 1347 kez okundu
 
KIRSALDAN KÜRESELE BAŞARI HİKAYESİ
Daha önce dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasına seçilen ve bu ünvanı alan ilk Türk öğretmen olan Samsun Salıpazarı Anaokulu Müdürü Nurten Akkuş, şimdi de Birleşik Krallık tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne aday gösterildi. Yaptığı sosyal projelerle birçok öğrencinin ve insanın hayatına dokunan Akkuş, "Benim bir tarafım kırsal, bir tarafım küresel. Bölgemiz için yazdığım projeler uluslararası başarılar getirdi" dedi
EĞİTİM Haberi
KIRSALDAN KÜRESELE BAŞARI HİKAYESİ

Samsunlu öğretmen Nurten Akkuş, uluslararası başarılarına devam ediyor. Daha önce 2018 yılında 173 ülke ve 30.000 öğretmen arasından Eğitim Nobeli’ne aday gösterilen, dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasına girmeyi başaran dünyadaki İlk Türk öğretmen olan Akkuş, şimdilerde Dünyanın İlham Veren Kadın Liderleri arasına seçildi ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne aday gösterildi. Doğup büyüdüğü Çarşamba'dan uluslararası başarılara uzanan hikayesiyle Samsun'un gururu olan Samsun Salıpazarı Anaokulu Müdürü Nurten Akkuş, mesleğe köy öğretmeni olarak başlamanın kendisi için büyük bir şans olduğunu söyledi.

 

İNSANLARIN HAYATINA DOKUNDUM

Öğretmenliği sürecince isteyerek köy ve kırsal bölgelerde öğretmenlik yaptığını belirten Akkuş, "Öğretmen olmanın çok büyük anlama sahip olduğuna inanarak, öğretmenliği yaşayarak çalışıyorum. İlk görev yerim bir köy okuluydu. Köy öğretmeni olarak göreve başlamanın büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Zor şartlarımız oldu elbette fakat kırsal bölgelerde öğretmen olmak; öğretmenliği araştırma, öğrenme, yeniliği keşfetme kadar hayata dokunmak olarak da anlamlandırmamı sağladı. Bir yandan öğrencilerim için, kendimi ve okulumu geliştirmek için çalışırken, bir yandan da bulunduğum bölgeye ve insanlara nasıl faydalı olabilirim düşüncesini taşıdım hep. Bir derneğim, vakfım yoktu, fakat yaptığım projelerle bir vakıf veya bir derneğin yapabileceği faaliyetler gerçekleştirdim ve birçok insanın hayatına dokunma şansına sahip oldum" şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE'NİN İLK GEZİCİ ATÖLYESİ

Öğretmenlik mesleği dışında birçok sosyal sorumluluk projesi de yapan Akkuş, "Çocukların, kadınların ve köy okullarının eğitim-sosyal-ekonomik yönden desteklenmesi, erkek rol-modellerinin eğitime dahil edilmesi, tecrübeleriyle yeni nesillere örnek olan yaşlılarımız ve çocuklar arasında kuşaklararası bağların kuvvetlendirilmesi, toplumsal değerlerimizin yaşatılması ve sürdürülmesi, engelliler, lösemili çocuklar, görev yaptığım bölgelerin tanıtımı ve geliştirilmesi gibi birçok alanda çalışmalar gerçekleştirdim veya kurumlarla ortak çalışmalarda yer aldım. Projelerle, gönüllü kişi ve kurumların destekleriyle gıda-giyim-eğitim-sağlık gibi alanlarda yardımlar elde ettik, bu yardımları ihtiyaç sahibi ailelere ve çocuklara ulaştırdık. Kırsal bölgedeki kadınların sosyal ve kişisel gelişimleri için Türkiye’nin ilk gezici atölyesini kurdum. Halk Eğitim Merkezimiz ve alanında uzman gönüllü kişilerle köylerdeki kadınlarımıza eğitimler verdik. Kırsal bölgedeki kadınların sosyal ve kişisel gelişimleri için Türkiye’nin ilk gezici atölyesini kurdum, uzman kişilerle birçok köylerdeki kadınlara eğitimler verdik, kadınlarımızın yarım kalmış eğitimlerine devam etmelerine için destek olmak istedim Görev yaptığım yerlerdeki çocuklarımız ve kadınlarımızın sosyal yaşamlarının daha da geliştirilmesi, gibi çalışmalar yaptım. Ayrıca ülkemizin farklı bölgelerinde görev yapan 26 öğretmenimizle şehit öğretmenlerimiz anısına ve geliri ihtiyaç sahibi çocuklara bağışlanacak bir kitap yazdık" ifadelerini kullandı.

 

FARKINDALIK OLUŞUYOR

Başta 'Baba Bana Bir Masal Anlat', 'Sensiz 1 Eksiğiz', '(S)empati Okulu' olmak üzere Türkiye çapında birçok başarılı projeye imza atan Akkuş, küçük dokunuşlarla büyük etikler oluşturdu. UNICEF projelerinde de yer aldığını söyleyen Nurten öğretmen, "Ulusal çapta başlattığımız kampanyalarla ve gönüllü kişi ve kurumların destekleriyle gıda-giyim-eğitim-sağlık gibi alanlarda yardımlar elde ettik, bu yardımları ihtiyaç sahibi ailelere ve çocuklara ulaştırdık. Kaymakamlık işbirliği ile ilçedeki hamile bayanlara evlerinde ziyaret edip, gezici aile eğitimleri yaptık. Ayrıca ilçenin tanıtımı ve gelişimi için çalışmalarda yer aldım.. Farklı alanlarda eğiticilik de yaparak yönetici, aile, öğretmenlerimize eğitimler de verdim. Küçük bir ilçede, sadece kendi bölgesi için hedefleri olan bir öğretmenin düşüncesiyle yazdığım projelerim şimdi uluslararası boyutta tanınırlılığımı sağladı. Projelerimi bu kadar ilgi gösterilmesi ve yaygınlaşmasının en önemli sebebi farkındalık oluşturması. Sorunlara çözüm olarak gösterilebilmesi. Herkesin baktığını, ben projelerle görmelerini sağlıyorum" ifadelerini kullandı.

 

EĞİTİM ELÇİSİ

Bir yandan bulunduğu bölge için çalışırken bir yandan da dünya genelinde çalışmalar yapan Akkuş, "Benim bir tarafım kırsal, bir tarafım küresel. Ülkemizdeki ve dünyadaki öğretmenlerin mesleki gelişimleri için ilham olmak için çalışıyorum. Global Teacher Prize Eğitim Elçisiyim. Dünya genelinde hem eğitim elçiliği hem de gönüllü kültür elçiliği de görevlerim arasında. Seviyorum küçük bölgelerde sıcacık insan hikayelerine ortak olmayı. Öğretmenliğe başladığım günden itibaren severek ve isteyerek köylerde, kırsal bölgelerde, küçük yerlerde öğretmenlik yaptım. Şartlarımızın çok zor olduğu anlarımız oldu tabi ki. Fakat sizin sebebinizle gülen yüzleri, değişen hayatları görmek tüm yorgunluklara bedel. Dün başka bir okuldaydım, bugün başka, yarın bambaşka şehirlerde olacağım belki. Ama gönlüm her zaman kırsal bölgedeki insanlarla olacak" dedi.

 

EN BÜYÜK ÖDÜLÜM ÇOCUKLARIN SEVGİSİ

Kadın bir öğretmen olarak birçok role sahip olduğunu belirten Nurten öğretmen, "Öğretmen, kadın, genç, sosyal girişimci. Her bir rolüm ayrı bir parçam, ayrı bir gururum. Rollerimin her biri ile ödüllere sahip olabilmek de onur verici. Fakat kazandığım gönüller benim için çok daha özel bir yere sahip oldu ve en değerli ödülüm hiç şüphesiz çocukların sevgisiydi" sözlerini kaydetti.

 

ÖĞRETMENLİK EMEK İSTİYOR

Öğretmenliğin yoğun bir emek gerektirdiğini vurgulayan ve öğretmen adaylarına seslenen Akkuş, "Öğretmenlik bambaşka bir duygu. Öğretmenliği tarif edecek bir kelimeye rastlamadım henüz. Hayata dokunmak benim için bir adı ama yetmiyor onu tarif etmeye. Bu yol uzun, bu yol emek istiyor. Ne kadar zor şartlarda olursanız olun, bir öğrencinizin size sarılması, içten bir şekilde öğretmenim demesi tüm sıkıntınızı alıp götürüyor. Dinleyin aklınızın ve kalbimizin söylediklerini. Eğer öğretmenliğe ilgi duyuyorsanız, kesinlikle tereddüt etmeyin. İnanın doğru yoldasınız. Dünyada hangi iş var ki bu kadar insan hayatına dokunsun. Yetiştirdiğimiz her çocuk bir gün geleceğimiz olarak karşımıza çıkacak. Onun için üretmeye, vazgeçmeden çalışmaya değer" diye konuştu.

 

BAŞUCU KİTABI YAZDIM

Birçok kişiye ilham vermesi için kitap yazdığını belirten Nurten öğretmen, "Bazen saatler sürüyor konferanslarımız, söyleşilerimiz. Zaman nasıl geçiyor anlamıyoruz. Hem bu sebeple hem de birçok kişiye her daim ilham verecek bir başucu kitabının olması için bir kitap yazdım. Çok kısa bir süre içinde okuyucularla buluşacak. Bu kitapta hem hikayemi hem de dünyaya açılan bu yolculukta kendilerine rehber olabilecek püf noktaları da bulacaklar. Sadece öğretmenlerimizin değil, öğretmen adaylarının, gençlerin, kadınların da ilham alabileceği özel bir kitap geliyor diyebilirim. Yurtiçi ve yurtdışında birçok ülkede konferans verdim. Bu kapsamda öğretmenler, öğretmen adayları, üniversite öğrencileri, kadınlar, iş dünyası gibi farklı alanlarda birçok kişiyle bir araya geldim. Çalışmalarla sadece öğretmenlere değil, kadınlara, gençlere, öğretmen adaylarına da ilham ve rol-model olmayı amaçladım. Tek bir çocuğun hayatında nasıl fark yaratabilirim diye çıktığım bu anlamlı yolda, sorumluluğum her geçen gün daha da arttı. Daha çok insana destek olmak, ilham olmak için çalışıyorum" sözlerini kaydetti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: KIRSALDAN, KÜRESELE, BAŞARI, HİKAYESİ, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı