Haber Detayı
07 Eylül 2020 - Pazartesi 11:29 Bu haber 3390 kez okundu
 
MURAT TÜMEN ''HİÇBİR SANATÇI SAMSUN'DAN BÜYÜK DEĞİL'' samsun samsunhaber samsunhaberleri samsundanhaberler samsunkonser samsunfestival murattümen inna perihansavaş samsunfilmfestivali organizasyon samsunorganizasyon samsunkampfest
Samsun’a getirdiği ‘’Anadolu Ateşi’’ ve ‘’İnna’’ gibi dünyaca ünlü isimlerle adından söz ettiren Türkiye’nin ünlü organizatörlerinden Murat Tümen PM DERGİ’ye meslek hayatını ve Samsun’da hayata geçirmeyi planladığı yeni projeleri anlattı.
- Haberi
MURAT TÜMEN ''HİÇBİR SANATÇI SAMSUN'DAN BÜYÜK DEĞİL'' samsun samsunhaber samsunhaberleri samsundanhaberler samsunkonser samsunfestival murattümen inna perihansavaş samsunfilmfestivali organizasyon samsunorganizasyon samsunkampfest

MURAT TÜMEN

‘’HİÇBİR SANATÇI SAMSUN’DAN BÜYÜK DEĞİL’’

‘’SAMSUN’A FESTİVALLER KAZANDIRACAĞIM’’

Samsundan haberler - Samsun’a getirdiği ‘’Anadolu Ateşi’’ ve ‘’İnna’’ gibi dünyaca ünlü isimlerle adından söz ettiren Türkiye’nin ünlü organizatörlerinden Murat Tümen PM DERGİ’ye meslek hayatını ve Samsun’da hayata geçirmeyi planladığı yeni projeleri anlattı.

 

 

PM DERGİ: Merhaba Murat bey, meslek hayatınız nasıl başladı?

MURAT TÜMEN: Merhabalar. Meslek hayatımın başlangıcı, radyo programcılığı ile oldu. Gençlik yıllarımda Elazığ’da yayın yapmakta olan yerel bir radyoda program sunucusu yetiştirmek için sınav olduğunu öğrenip bu sınava başvurdum ve kazandım. Radyo programı yaptığım dönemde radyomuzun sahibi ayrıca çeşitli organizasyon işleri yapıyor ve konserler düzenliyordu. Bende bu organizasyonlarda çeşitli görevler alıyordum. Özcan Deniz konserimiz olduğu zaman radyomuzun sahibi beni organizasyon listesine yetkili olarak eklemiş. O gün o konserde aldığım sorumluluk ve binlerce insanın eğlencesine şahitlik etmek böyle bir şeyin içinde olmak bana bir hastalık gibi bulaştı ve organizasyon işine aşık oldum. O günden bu güne kadar Türkiye’de 22 yılda, 54 ilde, 300 ilçede organizasyon yapmışım ve 400 konser gerçekleştirmişim. İyi işlerimizde oldu, kötü işlerimizde oldu. Organizasyon işi çok zor ve riskli bir iş ama ne olursa olsun hayata tekrar gelsem yine bu işi yapardım.

PM DERGİ: Daha sonra kendiniz organizasyon yapmaya nasıl başladınız?

MURAT TÜMEN: O dönemde radyo programcıları transfer olurdu. Bende başka bir radyoya transfer oldum. Yeni radyomdaki patronuma birlikte organizasyon yapalım diye bir teklifte bulundum. Oda sağ olsun kabul etti ve birlikte ilk olarak Cengiz İmren sonrasında da Alişan konseri yaptık. Bu süreçte birçok konser yaptıktan sonra askere gittim. Geri döndüğümde ise babam bana hiçbir bilgim ve tecrübem olmadığı halde bir restoran açtı. Restoranı sadece bir yıl kadar işletebildim çünkü kendimi hiçbir zaman oraya ait hissetmedim. Zaten işten de anlamıyordum. İçimde hep organizasyon tutkusu takılı kaldı. Ben organizasyon işi nasıl yapılır bilirim. Ama et nereden alınır bilmem, iyi etten anlamam. Doğal olarak restoranı bir yıl sonra kapatarak Elazığ’da kendi organizasyon ofisimi kurdum. Hem matbaa işleri alıyor bir nevi ajans hizmeti veriyor hem de organizasyonlar yapıyordum. Kendi başıma yol alabilmek bana fazlasıyla özgüven vermişti.

PM DERGİ: O dönemlerde uzun süre sirk gösterileri de yaptınız. Bu süreç nasıl gelişti ve neden artık yapmıyorsunuz?

MURAT TÜMEN: O dönemde sirk işi Türkiye’ye yeni gelmişti. Türkiye’de sirk yapan sadece 2 firma vardı. Sirk işi de çok hoşuma gitmişti ama oldukça maliyetli bir işti. Bende İlhan Özdemir adında bir abime bu işi birlikte yapalım dedim ve Türkiye’de sirk düzenleyen üçüncü firma olarak piyasaya girdik. Firma az olduğu için gösteri yapacağımız illeri ve bölgeleri diğer firmalarla bölüştük. Birbirimize yardım ediyor hatta gösteri ekiplerini dönüşümlü olarak kullanıyor, ekip eksikliği olduğu zaman birbirimize ekip ve ekipman gönderiyorduk. İl il, ilçe ilçe organizasyonlar yaptık. Milli eğitimden izin alıp okullara sirk tanıtım broşürleri dağıtıyorduk. Her gösterimiz tıklım tıklım izleniyordu. Ama bu iş zamanla öyle bir hal aldı ki 3 firmadan bugün 300 firmaya kadar çıktı. Dolayısıyla eski tadı ve kazancı kalmadığı için sirk işi yapmayı bıraktım ve konser organizasyonları düzenlemeye devam ettim.

PM DERGİ: İlahi ve Ramazan ayı etkinliklerinizde oldukça meşhur. Bu süreç nasıl başladı?

MURAT TÜMEN: İlahı sanatçıları ile çalışmaya başlamam ilk olarak ‘’Elazığ Gönüllerin Fethi Geceleri’’ adıyla başlattığımız bir projeyle oldu. 5 yıl üst üste yaptığımız bu organizasyon ilk günden son güne kadar her zaman dolu geçti. Sonrasında da yine özel ya da kamu taleplerinde başta Abdurrahman Önül, Emrah Güneş gibi Türkiye’nin en ünlü ilahi sanatçılarıyla ve Ömer Döngeloğlu, Nihat Hatipoğlu gibi hocalarımız ile uzun yıllar çalıştım. Ben organizatörüm, ilahi programını da konser ya da dans gösterisini hatta su balesi organizasyonlarını da severek yapıyorum. 

 

 

 

PM DERGİ: Bildiğimiz en önemli ve uzun süreli işlerinizden biri Elazığ’da düzenlediğiniz ‘’Uluslararası Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali’’ Bunu nasıl başardınız?

MURAT TÜMEN: Bir arkadaşımın projesi ile Elazığ’da Kültür Bakanlığı’nın ve sponsorların destekleri sayesinde ‘’Uluslararası Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali’’ düzenlemeye başladık. 12 yıldır da bu festivalin yönetim kurulu üyesiyim. Festivali düzenlediğimiz ilk yıl maalesef bakanlıktan çok komik ve küçük bir bütçe geldi. O bütçeyle sanatçı falan getirme şansımız kesinlikle yoktu. Ama biz bu yola baş koymuştuk ve gittik arkadaşımla birlikte arabamızı sattık. Bu bütçe ile de festivali başlattık ve ünlü oyuncu Yetkin Dikinciler’i festivale getirdik. Sanatçılar festival için geldiğinde salonda söyleşi yapılır. Ama bizim salon bomboştu. İlk yıl kimseyi festivale çekememiştik. O gün tek tek, kantin kantin gezerek üniversiteden Yetkin Dikinciler geldi, söyleşi yapacak diyerek öğrenci toplayarak salonu zar zor doldurmuştuk. Fakat sonrasında her yıl artan bir ilgi oluştu ve bugün baktığınızda ‘’Uluslararası Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali’’ üst üste 12 kez düzenlenmiş. Geçen yıl seyircileri salona sığdıramadık ve bu yüzden önümüzdeki yıl açık havada yapmayı planlıyoruz. Bu benim için inanılmaz gurur verici bir şey. Festivaller şehrin marka değerini arttırıyor. Biz Türkan Şoray’a Elazığ’ın yöresel kıyafetlerini giydirip yöresel bir oyun olan Çayda Çıra’yı oynattığımızda bu haber 850 adet ulusal mecrada yayınladı. Elazığ, film festivali ile adını daha farklı ve kültürel bir boyutta duyurmayı başardı. Bir yola baş koyduğunuzda o işi başarıyorsunuz.

 

 

PM DERGİ: Samsun’da bu tür organizasyonlar için ne düşünüyorsunuz?

MURAT TÜMEN: Nasipse hayalim bakanlık takviminde yer alacak şekilde Samsun’a da bir uluslar film festivali kazandırmak. Bununla ilgili olarak çalışmalara başladım diyebilirim. Samsun’a film festivali kapsamında gelecek olan sanatçıları da Samsun’un Vezirköprü kanyonu gibi ya da Kızılırmak deltası kuş cenneti gibi turizm alanlarında gezdirerek bilinmesi gereken yerlerinin daha fazla duyulmasını sağlamak amacındayız. İlk yaptığımız Özcan Deniz konserinden Anadolu Ateşi gibi ya da İnna gibi dünya yıldızı isimlere kadar organizasyonlar yapmayı başardık. Samsun’a İnna’yı getireceğimm zaman kimse bana inanmadı. İnna’nın Samsun’da ne işi var dediler. Ama yanıldıkları bir nokta var. Samsun gerçekten büyük bir şehir ve potansiyelinin farkında varması gerekiyor. Hiçbir sanatçı Samsun’dan büyük değil, Samsun daha büyük. O yüzden Samsun’da açıkça görülen bu eksiği tamamlayacağıma ve Samsun’a festivaller kazandıracağıma inancım tam.

PM DERGİ: Samsun’a Anadolu Ateşi’ni de getirdiniz o süreç nasıl gelişti?

MURAT TÜMEN: Biz Anadolu Ateşi ile turne şeklinde anlaşmıştık ve Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ ve Kayseri’den sonra turnenin son ayağı olarak Samsun’da da Anadolu Ateşi’ni sahneye çıkardık. Anadolu Ateşi Türkiye’de çalışması en zevkli ama en zor gruplardan biri çünkü çok kalabalıklar. Otalama 110 kişi ile sahne yapıldığı için 110 kişinin yol, konaklama, yemek ve temel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü oluyorsunuz. Bu durumda maliyetleri çok yukarı çıkarıyor. Yine de Anadolu Ateşi biletlerinin satılması en kolay olan gruplardan biri. İlk çalışmamızda da Elazığ’da başka bir organizatörün Anadolu Ateşi organizasyonu için bizden destek istemesi ve sonrasında organizasyondan çekilmesiyle işin bize kalması sonucunda oldu. Bizde anlaşmayı turne olarak genişlettik ve başarıya da gerçekleştirdik. Özellikle Samsun gösterisinde Tekkeköy, Yaşar Doğu Spor Salonu tamamen doluydu. Bütün biletleri satılan çok güzel bir organizasyon oldu.

 

 

 

PM DERGİ: Yaptığınız organizasyonları kendiniz izleyebiliyor musunuz?

MURAT TÜMEN: Anadolu Ateşi, İnna ve daha birçok ünlü isimle organizasyon yaptım ama henüz neredeyse hiç birini izlemek nasip olmadı desem yeridir. Çünkü organizasyon esnasında insanların eğlenme saati bizim çalışma saatimiz oluyor. Sahne arkasında her zaman yapmamız gereken bir iş ve organizasyonun düzeni ile ilgili bir çalışma oluyor. Dolayısı ile kendi yaptığınız işi izleme fırsatı bulamıyorsunuz. Organizasyon işinin en güzel yanlarından biri bulunduğunuz ve organizasyon yaptığınız ilin yönetimi ile her zaman diyalog halinde oluyorsunuz. Gerekli izinlerin alınması ve işlerin ilerlemesi esnasında il yönetiminin desteğine her zaman ihtiyacınız oluyor ve davetli listenizin başında vali ve belediye başkanları oluyor. Bütün bunlarla ilgilenirken sahneyi çok fazla izleyemiyorsunuz. Organizasyon sonrasında insanlara gösteri nasıldı diye soruyorum. Bu aslında siz beğendiniz mi demek değil. Gerçekten nasıldı? Çünkü izleyememiş oluyorum. Tuhaf bir his. Kendi yaptığınız işi izleyemiyorsunuz ama genelde böyle oluyor.  

PM DERGİ: Yakın zamanla düzenlemeyi planladığınız organizasyonlar var mı?

MURAT TÜMEN: Samsun için planladığımız en az 10 tane organizasyon var. Bunların en kısa vadeli olanları Urfa Sıra Gecesi ve geleneksel olarak yapmayı planladığımız bir kamp festivali var. Samsun’un özellikle film festivali ve bir Karadeniz şehri olarak gençlere hitap eden bir kamp festivaline ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Pandemi süreci bizi bu organizasyonların hazırlık aşamasında tedirgin etse ve zorlasa da bu organizasyonları hayata geçirmek için elimden geleni yapıyorum. Maalesef özellikle bu süreçte bürokrasi biraz yavaş ilerliyor ama en kısa süre içerisinde organizasyonlarımızı hayata geçireceğiz. Bu iki organizasyondan sonrada ilk işim film festivali için düğmeye basmak olacak. Samsun’u kendisini tanıtarak hak ettiği yere getirecek işler planlıyoruz.

PM DERGİ: Bu keyifli sohbet için teşekkür ederiz Murat Bey. Son olarak okuyucularımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

MURAT TÜMEN: Gösterdiğiniz ilgi için ben teşekkür ederim. Elazığ’lı bir organizatör olarak bugüne kadar Samsun’da yaptığım her işten keyif aldım ve Samsun’un potansiyeline güveniyorum. En kısa zaman içerisinde yeni organizasyonlarda görüşmek dileği ile.

 

 

 

 

 

ÖZEL RÖPORTAJ: Yaşar TUNCEL

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MURAT, TÜMEN, ''HİÇBİR, SANATÇI, SAMSUN'DAN, BÜYÜK, DEĞİL'', samsun, samsunhaber, samsunhaberleri, samsundanhaberler, samsunkonser, samsunfestival, murattümen, inna, perihansavaş, samsunfilmfestivali, organizasyon, samsunorganizasyon, samsunkampfest,
Yorumlar
Haber Yazılımı