Haber Detayı
03 Mart 2021 - Çarşamba 09:53 Bu haber 3746 kez okundu
 
SAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ İBRAHİM SAĞLAM ‘’TÜM İMKÂNLARIMIZI SEFERBER ETTİK’’
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’’ Pandeminin yaygınlaşması sürecinde tarım ve gıdanın değeri bir kez daha ön plana çıkmıştır. Görünen odur ki ilerleyen süreçte de bu önemini koruyacaktır. Ayrıca son yılların kurak geçmesine bağlı olarak su sorunu da tarım sektörünü zorlamaktadır’’ dedi.
EKONOMİ Haberi
SAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ İBRAHİM SAĞLAM ‘’TÜM İMKÂNLARIMIZI SEFERBER ETTİK’’

Samsun haber - Samsundan haberler 

 

 

TÜM İMKÂNLARIMIZI SEFERBER ETTİK

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün pandemi sürecinde tüm imkanlarını seferber ettiğini söyleyen ve pandemi sürecinde müdürlüğün yapmış olduğu çalışmalar hakkında Samsundan Haberler’e özel açıklamalarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’’ Tarımın öneminin gittikçe arttığı günümüzde yoğun sorunlar yaşanmasına rağmen Bakanlığımız Merkez ve taşra birimlerince Türkiye'yi tarım ve orman alanında daha güçlü bir noktaya taşımak için var gücüyle çalışılmaktadır. Bu amaçla; ülkemizin kalkınması, milletimizin refahının arttırılması, gıda güvenliğinin sağlanması, ormanlarımızın yarını, suyumuzun geleceği için üretimde verimliliği ve kazançta bereketi sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı, Samsun Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tüm imkânlarımızı seferber ettik. Ayrıca bu kapsamda Bakanlığımız; 2021 yılını Tarım ve Orman Bakanlığı su ve sulamada hamle yılı olarak kurgulamıştır. Gerek pandemi gerekse kuraklık sürecinde gıda konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır. Bakanlığımızca, milletimizle birlikte bu salgının etkilerini en aza indirmek için tüm imkânlarımızı seferber ettik. Son yıllarda alınan önlemlerle, pandemi sürecinde, gıda arzı ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık. Perakende zincirlerini yönlendirmemiz sayesinde yurtdışındaki market manzaralarını çok şükür ülkemizde görmedik. Bu süreçte Bakanlık politikaları doğrultusunda; gıda ihtiyacını karşılayacak ürün stoklarını kontrol ederek, fiyat artışlarının yaşanmaması için takiplerimizi devam ettirdik. Çiftçilerimizi ve mevsimlik tarım işçilerimizi sokağa çıkma yasağından muaf tuttuk. Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının e-devlet üzerinden yapılmasına imkân sağladık. Gübre, tohum, ilaç, yem vb. tarımsal girdilerin; üretim, erişim ve dağıtımı kesintisiz devam etti’’ diye belirtti.

SON BAŞVURU TARİHLERİ UZATILDI

Tarımsal gelişmenin ve pandemi sürecinin en az zararla atlatılması noktasında yapılan çalışmaların yanında çiftçilerin desteklenmesi konusunda da çalışmalar yürüttüklerini ifade eden İbrahim Sağlam ‘’Pandemi sürecinde yaşanan bürokratik sıkıntılardan dolayı Tarımsal Desteklerin son başvuru tarihleri uzatılmıştır. Ülkemiz genelinde tarımsal desteklerin 84'ü, yani 18,4 Milyar Lirası çiftçilerimize ödenmiştir. Tarım takvimini de dikkate alarak ilave yazlık ekim yapmaya uygun 24 ilimizde, 75 hibe tohum temini ile "Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi" başlatılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği halinde, "Milli Emlak Genel Tebliğinde" gerekli düzenlemeleri yaparak, atıl hazine arazilerinin etkin bir şekilde tarımsal üretimde kullanılması sağlanmıştır. Hububat alım fiyatları hasat öncesinde, yani Mayıs ayında açıklanmıştır. Çiğ Süt Prim Desteği 15 kuruşa kadar artırılmıştır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin, 2020 yılı Nisan ve Mayıs ayında dolacak kredilerin anapara ve faiz tutarları 6 ay süreyle faizsiz olarak ertelenmiştir. Şeker fabrikalarındaki etil alkol satışı, kolonya ve dezenfektan üretimine aktarılmıştır. Tarım, orman ve balıkçılık sektörü; uygulanan doğru ve akılcı politikalarla, son 17 yılın 14'ünde büyüme göstererek ortalama 2,8 büyümüş ve bugün, Avrupa'nın birçok ülkesini geride bırakmıştır. 2002 yılında 37 milyar Lira olan tarımsal hasıla 2019 yılında 277,5 milyar Liraya çıkarılmıştır. Son iki yılda tarımsal hasıla toplamda 47 artmıştır.
2019 yılında 48,5 Milyar Dolarlık tarımsal GSYH ile Avrupa'da lider, dünyada ilk on ülke arasında yer aldık. 2019 yılında 193 ülkeye, 1.827 çeşit tarımsal ürün ihraç ettik ve 18 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Dış ticaret fazlamız 5,3 Milyar Dolardır. Son 2,5 yılda 49 Milyar Dolar ihracatımız olurken, dış ticaret fazlamız ise 14 Milyar Dolar olmuştur. 2020 yılı ilk 9 ayında ise pandemiye rağmen, 13,3 Milyar Dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı yaptık, 3,6 Milyar Dolar dış ticaret fazlası verdik. Böylelikle Tarımsal Dış Ticaretimiz, son 18 yılda 5 kat artış göstermiştir.
Bakanlığımız yaptığı desteklemeler sayesinde mazot maliyetinin 50'sini karşılamaya devam etmektedir. Kütlü pamuk prim desteğini 37,5 artışla, kg başına 1,1 Liraya, yağlık ayçiçeği prim desteğini kg başına 40 Kuruştan 50 Kuruşa çıkarıldı. Dane zeytine ilk kez kg başına 15 kuruş fark ödemesi desteği başlatılmıştır. Buzağı desteğinde verimlilik esaslı modele geçerek, döl verimliliği şartları uygulamaya başlanmıştır.  Bu sayede 2019 yılında mevcut hayvan varlığı ile ilave 250 bin baş buzağı elde edilerek sürüye katılmıştır. Sürü büyütme ve yenileme desteği kapsamında; ilk defa bir önceki yılın anaç vasfı kazanmış dişi kuzularına, ilave 100 Lira destek ödemeye başlanmıştır. Su ürünleri yetiştiriciliği 2003 yılında ilk kez destek kapsamına alındı ve bugüne kadar 1 Milyar 350 Milyon Lira destek ödemesi yapılmıştır.
Reel rakamları ile toplam 310 Milyar Lira hibe destek ödemesi yapılmıştır. Tarım sektörüne sağlanan nakit destek miktarını her geçen yıl artırılmış, 2002 yılında 1,8 Milyar Lira olan tarımsal destek miktarı, 2020 yılında 12 kat artışla 22 Milyar Liraya yükseltilmiştir. Son iki yılda desteklerimiz 52 artışla, 22 Milyar Liraya çıkarılmıştır.
Tarım Orman Şurası ile 5 yıllık plan ve 25 yıla ışık tutacak çalışmaları hayata geçirmeye başlanmıştır. "Dijital Tarım Pazarı" (DİTAP), "Dijital Tarım Orman Akademisi", "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık", "E-Tarım Portalı" ve "Tarımın Geleceği, Geleceğin Tarımı Platformu" gibi projeler ile tarımın her alanını kucaklamaya devam etmekteyiz. 2020 yılını Tarım ve Orman Bakanlığını dijitalleşme yılı olarak kurgulanmış olup bu kapsamda ise akıllı küpe, elektrikli traktör, E-Tarım portalı, İHA kullanımı ve uydu teknolojileri hayata geçirilmektedir.
2002 yılında 97 milyon ton olan bitkisel üretim miktarının 2020 yılında 124 milyon tona çıkmıştır.  Sertifikalı tohum üretimi de 145 bin tondan 1 milyon 143 bin tona ulaşmış ve 17 milyon Dolar olan tohum ihracatının da 149 milyon Dolara yükseltilmiştir.
Son 18 yılda hayvancılığa verilen desteklerle büyükbaş hayvan sayısı 81, küçükbaş hayvan sayısı ise 72 artmıştır. Bu dönemde, süt üretimimiz, 173 artışla 23 Milyon tona, kırmızı et üretimimiz, 186 artışla 1,2 Milyon tona, tavuk eti üretimimiz, 207 artışla 2 Milyon 140 bin tona çıkmıştır. Yumurta üretimimiz ise, 72 artışla 19,9 Milyar adede ulaşmıştır. Son iki yılda ise; Büyükbaş hayvan varlığımızı 8 artırarak 18,6 milyona, Küçükbaş hayvan varlığımızı 20 artırarak 55,1 milyona çıkardık. 2020 yılı ilk altı ayında, 2019 yılına göre; büyükbaş hayvan varlığımız 4,2, küçükbaş hayvan varlığımız ise 13,6 oranında artmıştır. Son iki yılda, Süt üretimimizi 11, Kırmızı Et üretimimizi 7 artırdık’’ diye konuştu. 

 

SAMSUN TARIMINI GELİŞTİRMEK İÇİN YÜRÜTÜLEN PROJELER

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Samsun tarımını geliştirmek amacıyla yürüttüğü projelere de değinen Sağlam’’ Bakanlıkça yürütülen çalışmalar yanında yerel ve ulusal diğer kaynaklarla yürütülen çalışmalarımız da bulunmaktadır. Bu amaçla özellikle DOKAP desteğiyle yürüttüğümüz çalışmalar öne çıkmaktadır. Bu amaçla; Samsun İli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlama Olanaklarının Araştırılması Projesi,  Gelir Seviyesi Düşük Bireyleri Modern ve Yeni Örtü Altı Yetiştiricilik Tekniği ile Buluşturarak Ekonomik Refah Seviyelerinin Yükseltilmesi Projesi, Samsun İlinde Damla Sulama Sistemli Çilek Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi, Hayvanlar Susuz Kalmasın Projesi, Silajı Paketle Asla Zayi Etme Silaj Yaparsan Bol Süt İçersin Projesi, Koyunlar İçin Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi, İsrail Sazanı İle Mücadele ve Kooperatifi Güçlendirme Projesi uygulamaya konulmuştur.
Damızlık Manda Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi, Suni Tohumlama Uygulamaları ile Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi, Ana Arı Üretimi Projesi, Manda Sütü, İşleme, Üretim ve Pazarlama Projesi, Köyümde Yaşamak için Bir Sürü Nedenim Var Projesi, KKYDP Ekonomik Yatırımlar Projeleri, Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi, Samsun İli Vezirköprü İlçesi Kenevir Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi, Çeltik Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi, Soya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi,  İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Projesi, Türkiye Tarım havzalarının Geliştirilmesi Projesi, Entegre Mücadele Projesi, Hasat Öncesi Pestisit Denetiminin Geliştirilmesi Projesi, Turşu Fabrikası Kurulumu Projesi, DOKAP Yeni ahır ve Ağıl Yapım Projesi, Bafra İlçesi Elifli,, Osmanbeyli,  Emenli, Kaygusuz, 19 Mayıs İlçesi Engiz, Çarşamba İlçesi Yukarıdikencik, Çarşamba İlçesi Akçatarla, Alaçam İlçesi Gökçeboğaz, Havza İlçesi Ortaklar, Ladik İlçesi Daldere, ve Çadırkaya Mera Islah ve Amenajman Projeleri, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesi geçmişten günümüze uygulanan projelerdir. 
Soya Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 30.000 kg soya tohumu, Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi kapsamında 6.000 kg silajlık mısır tohumu, Yem Bezelyesi, Yonca,  İtalyan Çimi ve Korunga tohumluğu olmak üzere  toplamda 1000 çiftçimize 65.400 kg yem bitkisi tohumu,  Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında  75 hibeli 120 ton sertifikalı çeltik tohumu, Damızlık Mandalarda Verimliliği artırma Projesi kapsamında  36 yetiştiricimize Manda Combası dağıtımı yapılmıştır.

Yine 2021 yılı için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne; Yağlık Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi, Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi, Çilek Üretimini Geliştirme Projesi, Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi, Salep Üretimini Geliştirme Projesi, Zeytin Yetiştiriciliği Projesi, Soya Üretimini Geliştirme Projesi, Hayvana Gıda, Toprağa Deva, Çiftçiye Sefa Projesi sunulmuş ve uygulamaya başlanmıştır’’ dedi. 

 


SAMSUN’UN GENEL YAPISINI BİLMEK GEREKİR

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’’ Samsun tarımının gelişmişliğini ülke tarımından ayrı düşünemeyiz. Samsun özelinde baktığımızda ilimizin tarımsal desteklemelerden yararlanması noktasında oldukça iyi bir konumda olduğunu görmekteyiz. Bu konuyu daha net anlayabilmek için Samsun’un genel yapısını bilmek gerekmektedir. Samsun 1.348.542 nüfusa sahip büyük illerimizdendir. 68.154 ÇKS’ye kayıtlı çiftçi bulunmaktadır. 15.463 ha çayır-mera, 375.107 ha işlenen tarım alanı, 378.933 ha orman alanı vardır.
2004 yılında 1,306.800.000 TL olan tarımsal hasıla yapılan çalışmalarla 2019 yılı itibariyle 7.760.596.000 TL’ye yükselmiştir. Tarımsal balıkçılık ve orman ithalatı 2019 yılında 218. Milyon dolar iken ihracat 30 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Samsun çiftçisinin yaptığı üretimle ülkemizde; kenevirde ve fiğde 1., çeltikte 2., soya fasulyesinde 4. Tütünde 5. ve ayçiçeği tohumunda 9. konumdadır. Meyvecilik açısından baktığımızda fındıkta 2., kivide 4., armutta 9. ve şeftalide  14. sırada bulunmaktadır. Sebzecilikte ise lahana ve kırmızı pancarda 1., turpta 2., barbunya ve ıspanakta 4., biberde 7. sıradadır. 
Manda sayısı bakımından ülkede 1. sırada olan Samsun sığırda 12., koyun-keçide 56. sıradadır. İlimizde 2020 yılı verilerine göre 5.308ton levrek, 11.730 ton alabalık üretilmiştir.
İlimizde 2019 üretiminden dolayı vermiş olduğumuz destekleme miktarı 295.569.079 TL  olup bunun 73.734.309 TL hayvancılık desteklemesi, 158.247.299 TL Alan Bazlı destekleme, 35.846.276 TL Fark Ödemesi Desteklemesi, 1.127.726 TL Telafi Edici Ödeme, 5.115.487 TL Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklemesi ödemesidir. . Ayrıca 21.497.981 TL diğer ödemeler yapılmıştır.    Aynı zamanda 2020 yılı üretimine ait bugüne kadar toplam   61.457.048 TL ödeme yapılmış olup ödemeler devam etmektedir. 2002’den günümüze kadar ilimizde 389.343.776 TL Hayvancılık desteklemesi, 1.512.460.091 TL Alan Bazlı Destekleme, 274.025.987 TL Fark Ödemesi Desteği, 26.669.624 TL Telafi Edici Ödeme, 93.052.758 TL Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi ödemesi yapılmıştır. İlimizde toplam destek ödemesi ise 18 yılda 2.385.022.564 TL olarak gerçekleşmiştir. Desteklemeler Bakanlıkça belirtilen kriterler dahilinde her yıl yapılmaktadır. 2021 yılı içerisinde de destekleme ödemeleri devam edecek olup çiftçilerimizin en üst düzeyde yararlanması için İl ve İlçe Müdürlüklerimizce gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir. Buradan çiftçilerimize tekrar bir çağrıda bulunarak desteklemelerden yararlanmak ve üretimi artırmak amacıyla gerekli girişimlerde bulunmalarını istiyorum. Bu vesileyle tüm çiftçilerimize pandemi sürecinde üretime katkı sağladıkları için teşekkür ediyor, bereketli sezon diliyorum’’ diyerek sözlerini tamamladı. 

ÖZEL HABER: Yaşar TUNCEL 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: SAMSUN, İL, TARIM, VE, ORMAN, MÜDÜRÜ, İBRAHİM, SAĞLAM, ‘’TÜM, İMKÂNLARIMIZI, SEFERBER, ETTİK’’,
Yorumlar
Haber Yazılımı