Haber Detayı
06 Ağustos 2021 - Cuma 08:25 Bu haber 962 kez okundu
 
'YANAN ORMANLAR İMARA AÇILAMAZ '
Türkiye'de devam eden orman yangınlarında 10'uncu güne girildi. Yangın bölgelerinde havadan ve karadan söndürme çalışmaları sürüyor. Uzmanlar, orman yakanların ağır cezalarla karşılaşacağını belirtirken, terör amacıyla yakmanın cezasının ise müebbet hapis olduğunu söylüyor. Anayasanın 169. Maddesine göre ise, yanan ormanların yerine tekrar orman yapılması gerekiyor. Uzmanlar, orman hukukuna göre yanan ormanın imara açılamayacağını belirtiyor.
YAŞAM / SAĞLIK Haberi
'YANAN ORMANLAR İMARA AÇILAMAZ '

Son günlerde tüm Türkiye'yi yasa boğan orman yangınları devam ediyor. Yangın bölgelerinde havadan ve karadan söndürme işlemleri sürüyor. Orman Yüksek Mühendisi Avukat Hüseyin İnci, orman yakanların ağır cezalarla karşılaşacağını belirterek, terör örgütü veya bir terör amacıyla yakmanın cezasının ise müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası olduğunu söyledi.

Av. İnci, "Orman yangınlarının şu aşamadaki sebeplerinden bir tanesi insanlardır. İnsanlar olarak ormanlara sahip çıkmamız gerekiyor. İklim değişikliğinden dolayı normalin üstünde bir sıcaklık yaşıyoruz. Bu sıcaklıklardan dolayı da orman yangınlarına hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Ormanların kundaklandığı iddiasının da bulunduğunu belirten Av. İnci, "Tüm ormanların kundaklandığını söyleyemeyiz ancak birçok ormanımız kundaklandı" ifadelerini kullandı.

"Terör amacıyla orman yakmanın cezası müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasıdır"
Av. İnci, sözlerine şöyle devam etti: "6831 sayılı orman kanununda, orman cezaları dört şekilde olmaktadır. Kasten orman yakanlar 10 yıldan az olmamak üzere cezalandırılır ancak bu 10 yıl alt sınırdır. Üst sınırı ise tamamen hakimin takdirindedir. Ormanları terör örgütü veya bir terör amacıyla yakmanın cezası ise müebbet hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezasıdır. Burada ormanları yakan kişilerin terör örgütüyle mutlaka tespitinin yapılması gerekiyor".

Kaynak: Editör:
Etiketler: 'YANAN, ORMANLAR, İMARA, AÇILAMAZ, ',
Yorumlar
Haber Yazılımı