Yazı Detayı
02 Mayıs 2021 - Pazar 14:17 Bu yazı 582 kez okundu
 
HERHANGİ BİR ŞEKİLDE ELE GEÇİRİLEN ATEŞLİ SİLAHLAR SUÇ EŞYASI
Mehmet SEMERCİOĞLU
 
 

Suç eşyası: İspat aracı olarak yararlı görülen, suçta kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan, suçtan meydana gelen ya da üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşyayı ifade eder.

 

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Polis, Jandarma, hudut birlikleri, gümrük teşkilatı ilgilileri ve diğer sorumlular tarafından herhangi bir şekilde ele geçirilen ateşli silah, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü alet ile benzerleri mahalli Cumhuriyet Savcılığına teslim edilir.

 

Cumhuriyet Savcılığınca teslim alınan ateşli silah, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü aletler ile benzerleri muhakeme sonuna kadar adalet emanet dairelerinde muhafaza edilir.

 

Emanet memurunca teslim alınan suç eşyasının, bu Yönetmelikte yazılı hâller dışında başka bir yere nakli, Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle mümkündür.

 

6136 sayılı Ateşli Silâhlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamına giren ve el konulan ateşli silâhlar ve miktar itibarıyla emanet bürolarında muhafazası Cumhuriyet başsavcılığınca sakıncalı görülen bu silâhlara ait mermilerle her türlü patlayıcı maddeler, cins, tür, marka, model, numara ve çap gibi benzerlerinden ayırmaya yeterli bütün nitelikleri ve değerleriyle, kullanılmaya elverişli olup olmadıkları, soruşturma sırasında Cumhuriyet savcısı tarafından bilirkişi marifetiyle belirlendikten ve hangi suçtan dolayı kimden ve nereden, ne suretle el konulmuş olduğu tespit edildikten sonra, mahkemece haklarında bir karar verilinceye kadar Cumhuriyet başsavcılığının yazılı emri ile mahallî jandarma birlik komutanlıklarına ait mahfuz bina ve depolarda muhafaza altına alınırlar. Bu madde kapsamına giren suç eşyasının emanet bürolarına giriş ve bu konu ile ilgili kayıt işlemleri, yapıldıktan sonra, jandarma birlik komutanlığına ait bina ve depolarında görevli adli emanet depo sorumlusu veya sorumlularına, ilgili Cumhuriyet başsavcılıkları veya mahkemelerce yazılı olarak istendiğinde iade edilmek üzere, tüm bilgileri içeren bir tutanakla derhâl teslim edilir.

 

Jandarma birlik komutanlığına teslim olunan eşyanın, Cumhuriyet başsavcılığı ve mahkemelerce istenmesi hâlinde, depodan alınma ve depoya iade işlemi; jandarma birlik komutanlığına hitaben yazılıp, emanet memuru ile birlikte Cumhuriyet savcısının imzalarını taşıyan ve eşyanın emanet memuruna teslimini öngören bir yazıya müsteniden yapılır. Jandarma birlik komutanlığına teslim edilen eşya ile ilgili bilgiler, suç eşyası esas kaydındaki özel sütununa da işaret olunur.

 

Jandarma birlik depolarına teslim olunan bu kabil suç eşyasına ilişkin kamu davaları ile ilgili dosyaların, başka mahal mahkemelerine, görevsizlik ve yetkisizlik gibi nedenlerle gönderilmeleri hâlinde; suç eşyasının adalet emanet depolarından geri alınarak, yetkili mahkeme nezdindeki Cumhuriyet başsavcılıklarına bu Yönetmelik esaslarına uygun şekilde yollanmaları emanet bürosunca sağlanır.

 

Soruşturma ve kovuşturmanın her safhasında, jandarma birlik depolarında muhafazaları, miktar itibarıyla mümkün görülmeyen ateşli silâhlar ve bunlara ait mermilerle patlayıcı maddeler, birlik komutanının başvurusu üzerine; Cumhuriyet başsavcılıklarınca, ilgili hâkim veya mahkemeden alınacak kararla, gerektiği kadar numune jandarma birlik deposunda alıkonularak, jandarma birlik komutanlığınca Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından görevlendirilen ilgili birlik, bakım merkezi ile mühimmat ana depo ve bölüklerine teslim olunur.

 

Kesin hükümle sonuçlanmış bulunan veya özel bir Kanun gereğince ya da buluntu olması nedeniyle kovuşturulamayan veya muhakeme edilemeyen zoralım ve buluntu ateşli silah, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü aletler ile benzerleri, Cumhuriyet Savcılığınca ilgili hakim veya mahkemeden alınacak bir kararla en yakın Kara Kuvvetleri Komutanlığı ordu donatım teşkillerinden birine (ateşli silah, bıçak, kesici ve öldürücü aletler ile benzerleri bakım kademelerine; mermi ve her türlü patlayıcı maddeler ile benzerleri mühimmat birlik ve teşkillerine) tutanakla teslim edilir. Ancak, zor alım yoluyla veya güvenlik kuvvetlerince herhangi bir şekilde ele geçirilen silahlardan, mahkemelerce sahiplerine iadesine karar verilen silahların; cumhuriyet savcılıklarına en yakın bakım birliklerine kadar sevkinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda kalmak üzere, ilgili cumhuriyet savcılığının adli emanet memurluğu aracılığı ile bakım birliklerinden alınması sağlanır.

 

Ordu donatım teşkillerine teslim edilen ateşli silah, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü aletler ile benzerlerinin ihtiyaca uygun olarak depolanmasından, bakımından, Genelkurmay Başkanlığının tespit edeceği esaslar dahilinde dağıtımından, kullanılmasından Kara Kuvvetleri Komutanlığı sorumludur. Bu ateşli silah, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü aletler ile benzerleri teslim anından itibaren ordu malı olarak işlem görürler. Bu işlemler, Karar Kuvvetleri Komutanlığınca çıkarılacak bir Yönergede belirtilir.

 

Unutulmaması gereken ve tekrar tekrar hatırlatmakta fayda gördüğüm önemli hususlara göz attığımızda;

 

            5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 6. Maddesindeki Ceza kanunlarının uygulanmasında bulunan Silah deyiminden; Ateşli silahlar, Patlayıcı maddeler, Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler ve Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler, anlaşılmaktadır.

 

 

 

             

 

Yine Silah; Uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden, ruhsata tabi araç ve aletlerin tümünü ifade eder.

           

Ateşli silah; Mermi çekirdeği veya saçma tabir edilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri, barut gazı veya bu neviden patlayıcı ve itici güç ile uzak mesafelere kadar atabilen silahları ifade eder.

 

Yine Ateşli silah: Antika ateşli silahlar veya taklitleri hariç, bir patlayıcı madde etkisiyle fişek, kurşun veya mermi atan, atacak şekilde tasarlanan veya kolayca atacak hale getirilebilen namlulu herhangi bir taşınabilir silahı ifade eder.

 

Ses ve gaz fişeği atan silah; kurusıkı silah olarak da tabir edilen ses ve gaz fişeği atabilen silahları ifade eder. Ses ve gaz fişeği atabilen silah; bu yönetmelik kapsamında özellikleri belirlenen ses ve gaz fişeği atabilen, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümlerine tabi silah vasfında olmayan; mermi çekirdeği, saçma veya katı cisim ihtiva eden özel şekil ve nitelikteki fişekleri ise atamayacak şekilde imal edilmiş, silahları ifade eder.

 

Ses ve gaz fişeği atan silahın, namlu ağzının çevresi karşıdan bakıldığında görülecek şekilde, tahribatsız çıkmayacak TURUNCU RENKLİ BOYA ile boyalıdır. Şarjör yatağında, tasarlanan şarjör giriş ve çıkışına izin verecek boşluk haricindeki kısım genişletilmeyi engellemek amacıyla gövdede kullanılan malzeme ile aynı olacak şekilde doludur.

 

Silah kullanıcısı, silah taşınmasına sürekli ve yoğun dikkat gösterilmelidir. Bu konuda kişisel disiplinin önemi çok büyüktür. Emniyeti sağlamak için, bütün silahlar her zaman azami özen gösterilerek taşınmalıdır.

 

DOLDUR (LOAD) komutu verilmeden hiç kimse silahın içine veya üzerine veya atım yatağına veya namluya, fişek, diyabol veya içinde fişek bulunan şarjör süremez.

 

Silahlarda doldurma; bir fişeğin veya diyabolün veya şarjörün silahla temas haline getirilmesi olarak tanımlanmıştır. Bir fişek, diyabol veya şarjör silaha temas ettiğinde silah dolu kabul edilir.

 

 

Atışı etkileyen faktörlere, silah kullanma yetkilerine ve UYARI ATIŞI hususuna da değinilecektir. Konuya hassas derecede ilgili olanlar için özellikle kaynaklar bölümden bulunan kısa yollar hazırlıyorum. Buralardan direkt olarak ilgili kanun, yönetmeliklere ve mevzuatlara ulaşabilirsiniz. Bilinmesi gerekir ki; bu yazı serisi, silahların; taşınmasının, kullanılmasının, atışının, bakımının çok büyük sorumluluk ve dikkat gerektirdiğine dikkat çekmek ve bilgilendirmek amaçlıdır.

 

Kaynaklar    :

 

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu                                                                         :

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5237&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

 

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanunu  :

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6136.pdf

 

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik         :

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/21.5.911779.pdf

 

5729 Sayılı  Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun        :

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5729.pdf

 

Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Yönetmelik                      :

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191217-1.htm

 

5326 Sayılı kabahatler Kanunu                                                :

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5326.pdf

Kurallar        :                                                                                                           https://www.issf-sports.org/

Milli Savunma Bakanlığına Teslimi İşlemlerine Ait Yönetmelik  :                           https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=7&MevzuatNo=9485&MevzuatTertip=5

Suç Eşyası Yönetmeliği              :                                                       https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/03/20160323-2.htm

Mehmet SEMERCİOĞLU

Uzlaştırmacı & Silah Sistemleri Uzmanı & Stratejik Planlama Uzmanı & Ekonomist

 

 
Etiketler: HERHANGİ, BİR, ŞEKİLDE, ELE, GEÇİRİLEN, ATEŞLİ, SİLAHLAR, SUÇ, EŞYASI,
Yorumlar
Haber Yazılımı