Yazı Detayı
15 Şubat 2021 - Pazartesi 09:07 Bu yazı 683 kez okundu
 
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL BELEDİYELER
Sebahattin GÜLÇİÇEK
 
 

İnşaat sektörünün önündeki engeller kaldırılmalıdır.


Bir ilde inşaat sektörü eğer düşüşe geçmişse bu ilde büyük bir ekonomik sıkıntının olacağı anlamına gelmektedir. Bunu görmek lazım. İnşaat sektöründe ciddi bir düşüş yaşandığı zaman, haliyle bütün şehir ve ülke bu durumdan etkilenmektedir. İnşaat sektörü ve sektöre bağlı yüzlerce sektörün bir bütün içerisinde işleyen ekonomik bir yapı olduğu unutulmamalıdır.
Sektörümüzün yasal olarak temas halinde bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlardaki bürokratik işlem sürecinin hantal seyretmesi yatırım süresini uzatmakta ve biz yatırımcıların heyecanını kaçırmaktadır.
Sektör olarak en yoğun bürokratik ilişkilerimizi sürdürdüğümüz Belediyeleri’n teknik ve idari işlemleri neticelendirme hızını mevcut halinden daha iyi haline getirmesi ilimizin ve ülkemizin menfaatinedir.
İnşaat sektörü ne zaman harekete geçse belediyelerin duvarına çarpıyor nasıl mı? Ruhsat başvurusu yapıyorsunuz  
30 gün içinde sonuçlanacak başvuru aylar alıyor. Bazen 7/8 Ay gibi süreleri bulabiliyor. 3/4 ayda ruhsatını alan kendini büyük şanslı görüyor. Bu teknoloji çağında bu durum kabul edilebilir bir durum değil.
Böyle saçma bir düzen olabilir mi? Biz yüklenici firma olarak ruhsatımızı alıp biran önce inşaata başlamak isterken bu durumlarla karşılaşıyoruz. Gerçekten enteresan. Belediyeler borç batağında olmasına rağmen, lafa gelince parasızlıktan hizmet üretemediklerinden yakınırken diğer taraftan ruhsat için yüklenici firmaları aylarca bekletip altyapı ve ruhsat paralarını almamaları da başka bir çarpıklık. Bir süre önce bu kanun da çevre ve şehircilik bakanlığı bir takım adımlar attı. Fakat henüz ilerleme yok. Bakanlığın bir adım daha atıp, bu ruhsat verme süresini kesin bir güne bağlayıp, bunu kanunla garanti altına almasında fayda var. Aynı zamanda zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Bu değişiklik gerçekleşmeden yol alınmayacak
gibi görünüyor. Bir diğer konuda belediyelerin sektörün önünü açacak yatırımlar yerine insanların gözüne hoş gelecek yatırımlara yönelmeleri örnek verecek olursak, mevcut parkların yıkılıp tekrar yapılması veya kaldırım taşlarının sökülüp başka renk döşenmesi gibi...
Asıl sorun sektörün önünü açacak yatırımların yapılmaması. Bir bölgeye sıkışan inşaat alanlarını mevcut açılması gereken bulvar yollarının açılıp alt yapısının hazırlanıp bu bölgelere inşaatın kaydırılması için çaba gösterme gayretinin olmaması üç beş köy yolunun asfaltlanmasını büyük bir işmiş gibi gösterilmesi işin başka enteresan bir boyutu. Yapılması gereken sektörün önünün açılması, her türlü kolaylığın tanınması, yeni inşaat alanlarının oluşturulması, buralardan gelecek kaynakların diğer hizmetlerin yapımında kullanılmasının daha akılcı olacağını bilmeyen yoktur. Fakat niye yapılmıyor bunu anlayan yok.

Sebo İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek

 
Etiketler: İNŞAAT, SEKTÖRÜNÜN, ÖNÜNDEKİ, EN, BÜYÜK, ENGEL, BELEDİYELER,
Yorumlar
Haber Yazılımı