Yazı Detayı
07 Temmuz 2020 - Salı 07:31 Bu yazı 649 kez okundu
 
KONUTTA FAİZLER DÜŞTÜ FİYATLAR YÜKSELDİ
Sebahattin GÜLÇİÇEK
 
 

Cumhuriyet tarihinin en düşük konut kredi faizine şahitlik ediyoruz. Piyasaların en iyi olduğu 2013 yılında bile konut kredisi faiz oranları 0,68'e kadar inmişti. Faiz indiriminin etkisi sektöre yansıyacaktır. Bu fırsat heba edilmemelidir. İnşaat maliyetlerindeki artıştan dolayı yeni inşa edilecek konutlar daha pahalı olacaktır. Piyasalardaki durumdan dolayı yeni inşaatlar başlamadığı için maliyet artışları fiyatlara tam olarak yansıtılmadı. Yeni yapılacak olan konutlar daha maliyetli olacağından fiyatlar da daha yüksek olacak. Vatandaşlar stokta olan son konutlar için hızlı davranmalı. Şu anda faiz oranları ve ödeme şartları çok cazip. Konut fiyatları çok cazip. Bu fırsatı kaçırmamalısınız. Şunu açıkça belirtmek gerekir ki; stoklar bittiğinde yeni maliyetlerle yapılan daire fiyatları yüzde 40 artış olması kaçınılmazdır. Onun için gerçekten tarihi bir fırsatın içerisindeyiz. Şartlar böyle bir daha oluşur mu bilinmez ama bu fırsat iyi değerlendirilmeli.

Fırsatçılık yapılmamalı…

Maalesef sahaya çıktığımızda hiç hoş olmayan fiyat artışlarıyla karşılaşıyoruz. 350 bin TL'ye satmakta zorlanılan daireler, faiz indiriminden sonra 450 bin TL istenildiği görülmekte. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen sektör temsilcilerine sesleniyorum. Hep beraber hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Lütfen fiyatlarda uçmayalım, ayaklarımız yere sağlam bassın. Bu geçiş dönemini herkes biraz daha fedakârlık yaparak geçirsin. Gelecek sektörümüz açısından daha iyi olacak. Bu yanlıştan ivedilikle dönmenizi rica ediyorum.

Faiz indirimi ile birlikte krediye ve konuta olan talep arttı. Talepteki bu artış konut sektörünü olumlu etkiledi. Sektör, hızla toparlanmaya başladı. Faizlerin uygun hale getirilmesinden sonra konut kredisi için 133 bin başvuru alındı. Bunlardan 101 bininin talebi karşılandı ve 25 milyar liralık konut kredisi kullandırıldı. Konut sektöründeki hızlı toparlamanın altında yatan nedenlerden biri faiz indirimiyle birlikte herkesin konut arayışına girmesi oldu.

 

Gayrimenkulde yeni yatırım trendi oluştu….

Korona virüs salgını sürecinde gayrimenkul sektöründe de değişim yaşandı ve yatırımcılar yeni arayışlara girdi. Yeni trendler tarım arazileri, yayla ve yazlık tipi villalar ve prefabrik evleri oldu. Korona virüs salgını döneminde sosyal izolasyon gereği temassız yaşam, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmama ve hükümet nezdinde alınan sokağa çıkma yasağı gibi nedenlerden dolayı insanların konutlara bakış açısının değişti.

 

 

 

 

 

 
Etiketler: KONUTTA, FAİZLER, DÜŞTÜ, FİYATLAR, YÜKSELDİ,
Yorumlar
Haber Yazılımı