Yazı Detayı
16 Aralık 2020 - Çarşamba 09:34 Bu yazı 674 kez okundu
 
SEBAHATTİN GÜLÇİÇEK ''KAT KARŞILIĞI ARSA ARAYANLARIN ORANI YÜZDE YÜZ ARTTI''
Sebahattin GÜLÇİÇEK
 
 

Dairelerini satan müteahhitler kat karşılığı talebini çok artırdı.

 

Dairelerini satan müteahhitler kat karşılığı talebini çok artırdı.

Nakitte geçen yükleniciler nakit parasını verip arsa almaktansa kat karşılığı daha cazip geldiğinden kat karşılığına yöneldiler.

Bu da talep patlamasına neden oldu ve oranları uçurdu. Müteahhitler inşaat yapacak arsa bulmakta zorlanıyorlar.

Son zamanlarda inşaat sektörünün en büyük sorunlarından biri inşaat yapılacak arsa bulamak. Sektör 2020 yılını ikinci yarısından sonra pandemi sonrası devletinde düşük kredi desteğiyle çok hızlı bir hareketin içine girdi. Öğleki birkaç yıldır elde kalan stok düşük kredi oranlarıyla tarihi satış rakamlarına ulaşıldı. Hal böyle olunca dairesini satan nakitte geçti elinde nakitti olan güvenli liman görülen arsaya talebi artırdı öğleki /100 yüz fiyatlarda artışlar görüldü. Nakitte olan yüklenici firmalar arsa ve kat karşılığı arayışına girdiler. Hal böyle olunca arsa ve kat karşılığı oranlar çok yükseldi. Elinde parası olan yüklenici firmalar ne parayla nede kat karşılığı arsa bulamıyor bu durum ekonomi açısından da sıkıntı yaratmaya başlandı. Sektörün yavaşlaması işsizlik oranlarına da direk yansıdı. Bir diğer konuda kentsel dönüşüm alanlarında yeterli adımların atılıp buraların TOKİ harici yüklenicilere açılamaması bütün bunlar üst üste gelince sektör de durgunluk kaçınılmaz oluyor.

Şehir merkezinde parsellerin küçük çok olmasından dolayı ve oranların yüksek olmasından şehir merkezlerinde de inşaat yapımı bu durum imkânsız kılıyor.

SEKTÖRÜN GELECEGİ İÇİN NE YAPILMALI 

Sektörün önü açılmalı ve özellikle şehirlerin yeni alanlarında inşaat sektörünün gelişimi için büyük bulvarların acilen açılması, kentsel dönüşüm alanlarında Belediyelerin TOKİ’lere sağladığı kolaylıklar gibi büyük proje yapacak yüklenicilere belirli bölgeler oluşturup yüklenici firmalara kolaylık sağlanması gerekiyor. İnşaat sektörü temsilcileri sorunların ivediyle çözümü için; belediyelerin inşaat sektörünün beklediği alt yapı yatırımlarına hız verip yeni inşaat alanları oluşturmaları sektör açısından hayati önem taşıdığı ortada duran bir gerçektir.

Sektörde arsa üretilmediği zaman müteahhitlerin büyüme imkânı bulamadığı bir gerçektir.  Gerekli alt yapı ve imkânlar sağlandığında bu gün yapılan inşaatın en az beş katının yapılacağı ortadadır. Bunun yaratacağı ekonomik katkıda göz ardı edilmemelidir. Bu gerçek göz ardı edilmeden gereği hemen yapılmaya başlanmalıdır. Pandeminin devam ettiği işsizliğin her geçen gün arttığı bu günlerde durumun aciliyetinin sorumluluğu yetkililerin omuzundadır. 

Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek

 
Etiketler: SEBAHATTİN, GÜLÇİÇEK, ''KAT, KARŞILIĞI, ARSA, ARAYANLARIN, ORANI, YÜZDE, YÜZ, ARTTI'',
Yorumlar
Haber Yazılımı