Haber Detayı
23 Ağustos 2021 - Pazartesi 07:08 Bu haber 1453 kez okundu
 
BU DÖNEM PARA ÇOK DAHA DEĞERLİ !
Para bir eve yatırılamayacak kadar değerli Her dönem para değerli idi ama bu dönem çok daha değerli hale geldi.
EKONOMİ Haberi
BU DÖNEM PARA ÇOK DAHA DEĞERLİ !

Özellikle bankaların mevduata yüksek faiz ödemesi bu günkü piyasada paranın mevduatta toplanmasına sebep oldu ve piyasanın yavaşlamasına da vesile oldu. Yatırımcılar nereden yüksek kazanç elde edeceklerse ona yatırım yaptılar. Şu anda 1 yıl içerisinde sağlanabilecek en az riskli ve en yüksek getiri yıllık bazda düşünürseniz tahvil veya bonolarda. Aylık yüksek getirili yatırım aracı düşünürsek mevduatta

2 milyon TL’lik mevduattan. Pazarlıksız elde edeceğiniz aylık net getiri 26 bin TL ile 32 bin TL arasında 2 milyonluk konutta kiracı olarak otursanız 8 bin TL ortalama ödersiniz aradaki fark gerçekten çok büyük yatırımcılar konut alma yerine aynı evde kiracı olup nakitti mevduatta değerlendiriyorlar durum bu iken çok düşeş bir şey ya da bir fırsat olmadan kimse nakit ini konuta eve bağlamıyor.Bu durumda konut satışlarını olumsuz yönde etkiliyor bu duruma acil çözüm bulunmalı konut satışları durdumu işsizlık ve piyasada yavaşlama oluyor.

Elbette yıllık faizler yeniden yıllık yüzde 10’ların altına düştüğünde veya konut kira çarpanları bu çılgın fiyatlardan sıyrılıp mantıklı seviyelere indiğinde bu tablo değişecektir fakat bunun zaman alacağı gözüküyor.

Türkiye genelinde konut satışları bir yılda yüzde 53 azaldı

Temmuz ayı konut satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 azalarak 107 bin 785 oldu

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI BİR AYDA YÜZDE 84 AZALIŞ

Türkiye genelinde temmuz ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,3 azalış göstererek 20 bin 553 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 19,1 olarak gerçekleşti.

Diğer konut satışları temmuz ayında Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 azalarak 87 bin 232 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 14 bin 519 konut satışı ve yüzde 16,6 pay ile ilk sıraya yerleşti. 

İLK DEFA SATILAN KONUT SAYISI DA AZALDI

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 azalarak 32 bin 672 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,3 oldu

6 AYLIK DÖNEMDE SERT DÜŞÜŞ

Ocak-Temmuz döneminde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,7 azalışla 660 bin 595 olarak gerçekleşirken ipotekli konut satışı yüzde 68,6 azalışla 124 bin 721, diğer satış türleri ise yüzde 17,3 artışla 535 bin 874 oldu.

BİR TEK OCAK -TEMMUZ DÖNEMİNDE YABANCIYA SATIŞTA ARTIŞ OLDU

Ocak-Temmuz döneminde yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46,9 artarak 24 bin 983 oldu

Konut fiyatları neden yükseliyor?

2018 yılı ağustos ayında yaşanan döviz kur şokundan sonra Türkiye'nin konut finansman sistemi çöktü. O tarihten sonra Türkiye genelinde konut fiyatları yükselmeye başladı.

Bugün geldiğimiz noktada arz, ihtiyacı karşılamanın çok gerisinde.

Türkiye dünya genelinde önemli bir inşaat malzemeleri ihracatçısı haline geldi. Yüksek döviz kurları nedeniyle inşaat malzemeleri üreticileri iç piyasaya mal satmak yerine ihracata yöneldi. İç piyasaya malzeme vermemeye başladılar. Buda fiyatları yukarı yönlü tetikledi.

Çevre ve Şehircilik bakanlığı son yıllarda başta müteahhitlik kanunu olmak üzere peş peşe önemli düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler yerinde. Ama yanlış zamanda yapıldı. Geçiş çok hızlı oldu. Bu düzenlemelerle yeterli arz yapılabilmesi mümkün değil. Buda fiyatların artmasında başka bir etken oldu

Yeni konut üretiminin yavaşlaması ile konut satışlarında talebin ikinci el konuta kaydığını görmekteyiz. “İkinci el konut satışları 2021 yılındaki toplam satışların 70’ini oluşturdu.

Stok sıkıntısı, artan maliyetler ve artan talep etkisi ile konut değer atışı ise devam ediyor. Oran düşse de artışın devam edeceğini öngörüyoruz

Yeni konut üretim maliyetlerinin artması ile üretim yavaşladı ve stok düştü, fiyatlar arttı. Konut satış fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli faktör ise yeni konut üretiminin yavaşlaması.

Konut fiyatlarının yükselmesi nelere sebep olacak?

Kiralar enflasyonun çok üzerinde artacak. Kiracı olan hanelerin ve bireylerin giderlerinde kira oranları yükselecek. Artan kira oranları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirecek. Ev sahibi kiracı kavgalarını ve davalarını daha çok duyacağız. 

Ev sorunu yaşayan ailelerin bir kısmı lokasyon, metrekare ve oda beklentilerini düşürüp, eldeki ve avuçlarındakileriyle ev alma yoluna gidecek. Ev fiyatları -en az- gelecek birkaç yılda yükselmeye devam edecek.

Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı

Sebahattin Gülçiçek

www.sebogayrimenkul.com

Kaynak: Editör:
Etiketler: BU, DÖNEM, PARA, ÇOK, DAHA, DEĞERLİ, !, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı