Yazı Detayı
04 Mart 2021 - Perşembe 12:12 Bu yazı 1626 kez okundu
 
ÖĞRENCİLERİMİZ MATEMATİĞİ SEVİYOR MU?
Aydın YÜCE
 
 

 

 

 Son yazımı bir sonsuzluk problemi ile bitirmiştim, çözümünü de bu yazımda paylaşacağımı belirtmiştim. Sorumuzu hatırlayacak olursak ,

  

       Uzayda sonsuz sayıda odası olan bir otel hayal edin. Marsta olabilir ama sonsuz odalı olacağı için Marstan sonsuza kadar gidecek bir otel.

 

      Diyelim ki, sonsuz sayıda turist otele gelmiş, tam herkes odalara yerleşmişken, birden ortaya gecikmiş bir misafir çıkıyor ve de ünlü birisi , geri çeviremiyorsunuz.

    

      Buyurun bakalım! Bütün odalar dolu.

     

      Şimdi ne yapacaksınız? Misafirinizi nerde yatıracaksınız?

 

      Bu matematikçi David Hilbert tarafından ortaya atılan ve sonsuzluğa dair düşüncelere meydan okuyan ünlü bir paradoks olan Hilbert Sonsuzluk Oteli paradoksunun ilk sorusu aslında …

 

     Çözümü için odalara yerleştirdiğiniz konuklarınızdan yardım alabilirseniz işiniz çok kolay. 1 numaralı odadaki konuğunuzu 2 numaralı odaya, 2 numaralı odadaki konuğunuzu 3 numaralı odaya ve genel olarak, n numaralı odadaki konuğunuzu, n + 1 numaralı odaya geçmeye ikna ettiğiniz anda yani herkes bir yan odaya kaysın dediğiniz anda son anda gelen misafirinizi ilk odaya almış oldunuz .  Sonsuzun başlangıç noktası vardır ama sonu yoktur. İlk odayı boşalttığımız anda diğer odalar sonsuza kadar dolmaya devam edecektir. Sorunun devamı da var … İlgilenen okuyucularımız araştırabilirler ama ben de önümüzdeki hafta için bir soru daha bırakabilirim  …

 

     Son anda gelen bir misafirinizi tam yerleştirdim derken herkes uykuya dalacakken bir otobüsle ya da uzay gemisi ile dünyadan 100 kişilik bir kafile daha geldi. Şimdi ne yapacaksınız o kadar yolu gelmişler onları geri çeviremezsiniz değil mi ?

 

   Sorumuzu haftaya bırakıp, Texas Instruments tarafından, Research Now Group'a yaptırılan bir anketin sonuçlarından bahsetmek istiyorum sizlere ... Eski bir matematik öğretmeni olan TI Education Technology'nin başkanı Peter Balyta, öğrencilerin matematiği sevmediği şeklinde yanlış bir yargının olduğunu savunarak bu anket çalışmasına öncülük etmiş ve sanılanın aksine öğrencilerin matematikle ilgili düşüncelerinin olumlu olduğu ortaya çıkmış.

 

     Amerika’nın çeşitli bölgelerinden 13-18 yaş arası 1000 öğrencinin katıldığı bu anket, öğrencilerin matematikle ilgili düşüncelerini öğrenmek ve onları nelerin teşvik ettiğini anlamak için yapılmış.

 

    Araştırma sonucuna göre, öğrencilerin 46'sı matematiği sevdiğini ifade ederken 24'ü matematiği sevmediğini iddia etmiş.

 

    Ülkemizde benzer bir anket yapılsa sonuçları nasıl çıkardı kesin bir şey söylemek zor ama özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerimizde oranın daha düşük çıkacağı söylenebilir. Küçük yaş gruplarında özellikle 8. Sınıf öncesi öğrencilerin Matematik sevgisinin daha yüksek olacağını söyleyebiliriz.

    

     Araştırmaların bir başka sonucuna göre öğrencilerin 75'i ebeveynlerinden veya kendilerinden yaşça büyük kişilerden matematik ile ilgili olumsuz sözler duyduklarını belirtmişler. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun matematik öğrenmenin bilincinde oldukları ve matematik başarısının üniversite hayatlarındaki veya kariyerlerindeki başarıya eşit olduğuna inandıkları sonucu çıkmış.


 

    Öğrencilere, matematikte daha iyi olmaları için onları neyin motive ettiği sorulduğunda ise ilk motive kaynaklarının matematiği yapabileceklerini "kendilerine" kanıtlamak olduğu ortaya çıkmış..

 

     Ayrıca öğrenciler, en çok kazanan meslekler için ileri derece matematik gerektiğini öğrendiklerinde bu bilginin matematik dersine daha çok çalışma yönünde katkı sağlayacağını belirtmişler.

 

     Umarım ülkemizde bizim öğrencilerimizin de matematiğe bakış açısı böyle olur, hatta daha yüksek oranda yapabileceklerine inanan öğrencilerimiz olur. Çünkü yapabildiğimiz ve başarabildiğimiz alanlarda daha olumlu düşünür ve ilgili oluruz.

 

Kaynaklar:

 

https://www.matematiksel.org/david-hilbertin-sonsuzluk-oteli/

https://matgazetesi20.wixsite.com/website-1/post/C3B6C49Frenciler-matematiC49Fi-seviyor-mu

https://phys.org/wire-news/296994259/contrary-to-popular-belief-students-actually-like-math-a-lot-mor.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Etiketler: ÖĞRENCİLERİMİZ, MATEMATİĞİ, SEVİYOR, MU?,
Yorumlar
Haber Yazılımı