Haber Detayı
06 Aralık 2023 - Çarşamba 17:28 Bu haber 139 kez okundu
 
ÇOCUKLARIN DİKKATİNİ ARTIRIYOR
- Haberi
ÇOCUKLARIN DİKKATİNİ ARTIRIYOR

Balık, dengeli bir diyetin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Balık ve diğer deniz ürünleri, uzun zincirli omega-3 yağlarının yanında D vitamini ve selenyum gibi mineraller ve yüksek protein ve düşük doymuş yağ içerirler. Balık tüketmenin veya balık yağı almanın kalp sağlığında ve kan damarlarına faydalı olduğu gösterilmiştir. Kapsamlı bir incelemeye göre haftada 1-2 porsiyon yağlı balık tüketmenin, kalp hastalığından ölme riskini 36 azalttığı belirtilmiştir.

Balıkta bulunan bu temel besinler kalbi ve beyni sağlıklı tutmaya yardımcı olur. EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) balıklarda bulunan iki Omega-3 yağ asididir. Vücut tarafından omega-3 yağ asitleri üretmez, bu nedenle de besinlerden alınmaları gerekir. Omega-3 yağ asitleri her çeşit balıkta bulunur, ancak özellikle yağlı balıklarda yüksek miktarda bulunur. Somon, alabalık, sardalye, ringa balığı, uskumru ve ton balığı yağlı balıklar arasında yer alır. 

Balık yemenin faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Bağışıklık sistemini korur
  • Zekayı geliştirir
  • Diyabet riskini azaltır
  • Omega 3 deposudur
  • Çocukların dikkatini artırır
  • Kemikleri güçlendirir
  • Eklem ağrılarına iyi gelir
  • Hücreleri onarır
  • Alzheimera yakalanma olasılığını düşürür

1. Bağışıklık Sistemini Korur

Balık D vitamini, B12 vitamini ve niasin gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir. Balık, kasların, organların ve kan damarlarının korumasında rol oynayan iyi bir protein kaynağıdır. Protein saç büyümesini, hücre bölünmesini ve hormon sinyalini desteklemeye katkıda bulunur. Vücudun bütün sistemi tarafından kullanılır. Balık, vücut tarafından tek başına üretilemeyen bir mineral olan iyot bakımından da yüksektir. İyot, iştah ve bağışıklık sistemi gibi şeyleri kontrol eden tiroidinin işlevinde önemli rol oynar. 

Balık mevsiminde tüketildiğinde, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin korunması ve güçlendirilmesi için oldukça önemli bir besindir. Yapılan çalışmalarda düzenli balık tüketmenin grip ve enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı gösterilmiştir.  Bu nedenle de balığın mevsiminde haftada iki kez tüketilmesi önerilmektedir. 

 

2. Zekayı Geliştirir

Omega-3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için gereklidir. Balık ayrıca beyindeki gri maddeyi arttırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bilgileri işleyen ve anıları tutan nöronlar, beynin ana işleyen dokusu olan gri maddede bulunur. Araştırmalarda, haftada bir balık tüketen insanların beyinlerinin merkezinde duygu ve hafızayı düzenleyen daha fazla gri madde bulunduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte araştırmalarda balık tüketen kişilerin depresyona girme riskinin daha az olduğu belirtilmiştir. Balık yağı, antidepresan olan omega-3 yağ asitlerini içerir.

Aynı zamanda hamileliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama ve tutma gibi el fonksiyonlarında artış olduğu gösterilmiştir. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimine yardımcı olan balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir şekilde gelişmesinde oldukça etkilidir. 

3. Diyabet Riskini Azaltır

Somon, ringa, hamsi, sardalya ve uskumru gibi yağlık balıklar, kalp sağlığı için faydalı olan, iltihabı azaltan Omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA açısından zengindir. Bu yağların düzenli ve yeterli miktarda tüketimi, kalp hastalığı ve felç riski yüksek olan şeker hastası bireyler için önemlidir. 

Omega-3 genç bireylerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. İnsülinin işlevini artırarak, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu sebeple diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyan kişilerin düzenli olarak balık yemesi tavsiye edilir. 

4. Omega 3 Deposudur

Balık, diğer hayvansal kaynaklı gıdalardan farklı olarak, genellikle doymamış yağ asitleri olarak bilinen omega 3 yağ asitleri açısından yüksektir. Omega 3, öncelikle balıklarda bulunan ve vücudun üretemediği oldukça faydalı bir yağdır. Omega 3 somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi soğuk su balıklarında yüksek miktarda bulunur. Omega-3, kalp ve damar sağlığına faydalarının yanı sıra gözlerde oluşan sarı nokta hastalığı riskini azaltır ve kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynar.

Omega-3 yağ asitleri, düzenli olarak alındığında koroner kalp hastalığını önleme ve azaltma ile ilişkili görünmektedir. Bu yağ asitleri koroner plağı en aza indirir, trigliserit seviyelerini düşürür ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. 

5. Çocukların Dikkatini Artırır

Büyüme çağındaki çocuklar için balık tüketmek oldukça önemlidir. Haftada en az bir kez yeterli miktarda balık yiyen çocukların dikkat ve algılama yetisini geliştirdiği düşünülmektedir. Balıkta bulunan protein,  fosfor, D vitamini ve kalsiyum gibi vücut için gerekli olan maddeler yüksek miktarda bulunur. Balıktaki proteinlerin içerdiği amino asitler vücutta önemli rol oynar. İçerdiği D vitamini ise özellikle vücudun kemik sisteminin gelişmesinde, ileri yaşlarda meydana gelebilecek kemik erimesinin önlenmesine katkıda bulunur. 

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÇOCUKLARIN, DİKKATİNİ, ARTIRIYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı