Yazı Detayı
22 Aralık 2023 - Cuma 16:10 Bu yazı 266 kez okundu
 
EVİME İCRADAN TEBLİGAT(ÖDEME EMRİ) GELDİĞİNDE NE YAPACAĞIM?
AV. KADİRHAN ALTUNDİKEN
hakankaya
 
 

 

 

Evet. Kapımız çaldı ve bir posta memuru elinde evraklarla geldi. İcra dairesinden tebligat getirdiğini bildirdi. Ne için olduğunu sordunuz fakat bilmediğini, sadece size tebligatı teslim etme sorumluluğu olduğunu söyledi. İmzanızı aldı ve gitti. Şimdi ne olacak?

Öncelikle zamanla yarıştığınızı bilmenizi isterim. Ödeme emri geldiğinde ne çok rahat davranın ne de korku ve panik içinde kalın. Çünkü iki durum da başınıza büyük dertler açabilir. Dikkatlice ödeme emrini inceleyin. 

Tebligata baktığınızda üst başlığında ödeme emrini gördüğünüz vakit hakkınızda icra takibinin başlatıldığını anlamanız gerekiyor. Ödeme emrinde kısaca, size kimin icra takibi başlattığı, alacağın miktarı, borcunuzu ödemeniz gerektiği, ödemediğiniz takdirde sürecin nasıl ilerleyeceği, borçlu değilseniz hangi sürede itiraz edebileceğiniz yazacaktır. Eğer hakkınızda yapılan icra takibi bir mahkeme kararına dayanmaksızın açılmış ise –ki buna ilamsız icra takibi denmektedir- iki türlü takip yapılabilir.

İlk takip türü “Genel Haciz Yoluyla Takip”tir.  Ödeme emrinin sağ üst köşesinde Örnek No:7 formunda gelen ödeme emri “Genel Haciz Yoluyla Takip” olarak düzenlenmiştir. İtiraz süresi 7 gündür. Bu süre içerisinde borca itiraz edilmediğinde icra takibi kesinleşir ve alacaklı isterse tüm malvarlığınıza haciz koyabilir. İtiraz, ödeme emri hangi icra dairesinden gelmişse oraya sözlü yahut da yazılı olarak yapılabilir. Elinizdeki ödeme emriyle birlikte ilgili icra dairesine gitmelisiniz. Burada itirazı yaparken “borcum yoktur” şeklinde yazılı bir beyan yeterlidir. Süresinde itiraz edildiğinde ise takip durur.

Takibe devam etmek isteyen alacaklı “itirazın iptali” davası açmalıdır. Alacaklının elinde takip dayanak belgesi olarak sizin imzanızın bulunduğu ve imzayı kabul ettiğiniz bir belge var ise İcra Hukuk Mahkemesinde “İtirazın kaldırılması” davası da açabilir.

Diğer takip türü ise “ kambiyo senetlerine özgü icra takibi” dir. Kısaca bahsetmek gerekirse ödeme emrinin sağ üst köşesine baktığımızda Örnek No:10 formunda düzenlenir. Eğer borçlu olmadığınız kanısında iseniz 5 gün içinde itiraz etmeniz gerekmektedir. Fakat burada itirazınız İcra dairelerine değil İcra Hukuk Mahkemelerine yapılmaktadır. İtirazınız delil veya emarelerle desteklenmedikçe hâkim tarafından durdurulmayacaktır.  Ayrıca ilamlı (Mahkeme kararı sonucu yapılan icra takibi) icra takibi konusuna hukuki detaylarının çokluğundan dolayı girmiyorum.

Sizleri kanun maddeleriyle, hukuki terimlerle yormamak ve yazılarımı anlaşılmaz kılmamak adına kendimi hukuki detaylara girmekten imtina ediyorum. Bu konuda sürecin en sağlıklı şekilde sonuçlanması doğal olarak hukuk uzmanlarına danışmakla gerçekleşir. Bunun sebebi ise ödeme emrinin hukukçu gözüyle titizlikle incelenmesi gerekliliğidir. Şöyle ki;

-Gelen tebligatın usule uygun olup olmadığını incelemek ve usulsüz tebligat durumu varsa ona göre itiraz etmek,         

-Ödeme emrinin Kanun’da yer alan maddelerine uygun şekilde düzenlenip düzenlenmediği, düzenlenmemişse ona göre itiraz etmek,

-Borcun bir kısmına itiraz edip bir kısmına itiraz etmemek,

- İcra dairesinin yetkisini inceleyip yetkisiz icra dairesiyse itiraz etmek,

-Borç zamanaşımına uğramış ise zamanaşımı def’inde bulunmak,

- Borçlunun takip ehliyetini haiz olup olmadığını incelemek ve ona göre itirazda bulunmak.

Daha da sıralayabileceğimiz birçok itiraz durumu mevcuttur. İşte bu sebeple siz en iyisi böyle bir durumla karşılaştığınızda işi ehline bırakın ve bir avukata danışın. Hukuk herkes içindir. Hukukla kalın, sağlıcakla. 

 

                                                                                                              AV.KADİRHAN ALTUNDİKEN

 

 

 
Etiketler: EVİME, İCRADAN, TEBLİGAT(ÖDEME, EMRİ), GELDİĞİNDE, NE, YAPACAĞIM?,
Yorumlar
Haber Yazılımı