Yazı Detayı
27 Şubat 2021 - Cumartesi 12:29 Bu yazı 810 kez okundu
 
TAŞINMAZ TİCARETİ YÖNETMELİĞİ’NDEKİ SORUNLAR
Giray Şen
 
 

 

Ülke ekonomimizin en önemli çarklarından birisi olan Gayrimenkul Ticaretidir. Bu Ticari faaliyeti kayıt altına almak, sektöre çeki düzen vermek ve kalitesini artırmak amacı ile uzun yıllardır beklenen yönetmelik ilk olarak 2018 yılı Haziran ayında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Üzerinde tartışılması, sektörün dinlenmesi ve talepleri noktasında ise bir geçiş süresi konuldu ve bu süre zarfında konunun muhatabı olan Ticaret Bakanlığı tarafları dinlendi.

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinin ilk yayınlandığı tarihten bu zamana kadar geçen iki yıllık süre içerisinde herkes görüşlerini belirtti. Ticaret Bakanlığı konunun ana düzenleyicisi olarak bu süre zarfında Tapu, Maliye, TOBB, TESK, Türkiye’de Bulunan Emlak Esnaf Odaları ve Derneklerinden görüşleri alarak son halini benim de içerisinde bulunduğum Emlak Odalarına birer taslak göndererek son rötuşlarını yaptı ve 14 Ekim 2020 tarihinde gecikmeli de olsa Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ni yayınladı.

Yönetmelik çok önemli; çünkü ülkemizde gayrimenkul sektöründen sağlanan vergi, çalışan iş gücü sayısı ve verilen hizmetlerin de sayılarını düşünürsek oldukça büyük bir nüfus çoğunluğunu kapsıyor. Muhtemelen herkesin kendinden veya bir yakınından gayrimenkul ticareti ile mağdur olduğu bir yakını elbet vardır. Bununla ilgili kötü örnekler oldukça fazla. Hal böyle iken de devreye alınacak olan bu yönetmelik de oldukça önemlidir.

14 Ekim tarihinden sonra konuyla ilgili tartışmalar ise tam gaz devam ediyor. Yeni sistemde emlak ofisi açacak olanlara getirilen üniversite mezunları için altı ay, lise mezunları için ise 12 aylık çalışma zorunluğunun getirilmesi bunlardan en önemlisidir. Yani artık devlet diyor ki emlak ofisi açacaksan bu işi birinin yanında öğreneceksin. Fakat kendisine rakip olacağını bile bile yanına kim birisini alır çalıştırır, tartışılır. Bu konuyla alakalı sektör temsilcilerinin Avrupa’da da geçerli olan mentor uygulamasına geçilmesi talebi şu an için ağır basıyor. Bu konuyu bekleyip göreceğiz.

İnternet ortamında yayınlanan ilanlarda yanıltıcı ve yanlış bilgilere yer vermek kesinlikle yasak, bu konuda bakanlığa şikâyette bulunur ise gerekli cezalar yazılacak. Hatta bu suçların terör suçları ile değerlendirileceği de gelen bilgiler arasında. Bu sebeple hem bireysel ilanlarda hem de kurumsal ilanlarda bilgi doğruluğu oldukça önemlidir.

Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan gayrimenkul ticareti yapmak da artık yasak. İlan portallarına bununla ilgili gerekli bildirimler bakanlıkça yapıldı ve denetimlerin artması konusunda da gerekli uyarılar yapıldığı bilgisini aldık. Bu noktada şunu diyebilir ki bir sene sonra yetki belgesi olamayanlar artık emlak ilanı yayınlayamayacak.

Kayıt dışını kontrol edebilmek için ise Ticaret Bakanlığı, Taşınmaz Ticareti Bilgi Yönetim Sistemine İhbar sekmesi açarak gayrı resmi olarak komisyonculuk faaliyeti yürütenlerin ihbar edilmesini sağladı. Artık herkes gittiği emlakçının veya muhatap olduğu kişi veya kurumun yetki belgesine sahip olup olmadığını bakanlığın web sitesine girip öğrenebiliyor. Burada yapılması gereken ise çok basit. Faaliyette bulunulan il seçilip unvan veya ismi yazarak sorgulama yapılabiliyor. Eğer yetki belgesi yok ise yine aynı bu ekran üzerinden veya CİMER üzerinden şikayette bulunabiliyorsunuz. Fakat bu konuda belge, bilgi, iletişim bilgileri gibi detayları yazmanız gerekmektedir.

Kayıt dışı ile mücadelede kayıtlı iş yapanları bulmak ve  bunları kayıt altına almak oldukça önemli . Çünkü bu işi resmi olarak yapıp, vergisini verip istihdam sağlayanları kayıt altına almadan; hak yiyen, hem devletin zarar etmesini hem de halkın zarar etmesine sebep olanlara ulaşmak zor. Resmi olanlar kayıt altına alınır ise kalanlar suyun üstüne çıkacaktır diye düşünüyorum.

Gelişmelerle alakalı sizlere ara ara yine bilgilendirme yapacağım.

 
Etiketler: TAŞINMAZ, TİCARETİ, YÖNETMELİĞİ’NDEKİ, SORUNLAR,
Yorumlar
Haber Yazılımı