Haber Detayı
25 Haziran 2021 - Cuma 14:31 Bu haber 1713 kez okundu
 
DÜĞÜN SEKTÖRÜ AĞIR YARALI
Samsun Enis Düğün Salonları, Pamira Palace Düğün Salonları ve Foto Ender Fotoğraf Stüdyosu’nun başarılı işletme sahibi Ender Çıkla düğün salonlarının kapalı olduğu dönemde sektörün ağır yaralar aldığını belirterek ‘’ En kısa süre içerisinde Pazar günleri kısıtlaması ve düğün salonlarında ikram kısıtlamasının da kalkmasını istiyoruz. Sektörün aldığı yaraları kapatması uzun zaman alacaktır’’ dedi.
EKONOMİ Haberi
DÜĞÜN SEKTÖRÜ AĞIR YARALI

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRDÜK

Düğün salonlarının kapalı oldukları dönemde sadece 3 ay 1000’er TL kira yardımı alabildiğini ifade eden Ender Çıkla ‘’Düğün salonları metrekareleri geniş alanlar olduğu için kiraları da oldukça yüksek olan işletmeler. Bir düğün salonunun kirası en düşük ihtimalle 10-15 bin TL ve yukarısı, yani 1000 TL destek bu rakamların yanında çok küçük kalıyor. Bunun yanı sıra bankalarda kapalı olan ve çalışamayan bir işletmeyi riskli görerek kredi vermiyor. İşletmeler eşinden dostundan borç alarak, birikimi olanlar birikimlerini harcayarak, altınlarını, dolarlarını bozdurarak bu süreci atlatmaya çalıştılar birçoğu da maalesef başaramadı. Ailesini geçindiremediği için bunalıma girenler oldu ve intihara varan üzücü olaylar yaşandı. Düğün sektörünü sadece salon olarak düşünmeyin. Salonların kapalı olduğu dönem çiçekçisi, fotoğrafçısı, müzisyeni, gelinlikçisi, kuyumcusu, kuaförü, mobilyacısı, beyaz eşyacısı, garsonu birçok kişiyi ve bağlantılı olduğu sektörü olumsuz etkiledi. Düğün salonu sektörü eğlence sektörü olarak görüldüğü ve gerekliliğinin farkında olunmadığı için üvey evlat muamelesi gördü. Bu sebeple de hepimiz ağır yaralar alarak süreçten son derece olumsuz etkilendik’’ diye belirtti.

KISITLAMALAR TUTARSIZ

Ender Çıkla ‘’Pazar günlerinin hala kapalı olması, saat kısıtlaması ve ikram veremiyor olmamız sektörümüzü hala olumsuz etkileyen faktörler olarak devam ediyor. Restoranda yemek yenilebiliyorken düğün salonlarında ikram verilemiyor. Bazı kısıtlamalar fazlasıyla tutarsız ve anlamsız. Yaşanılan bu süreçte sadece ticari işletmeler değil bütün vatandaşlarımız maddi olarak hasar aldı. Bu sebeple yaşadığımız maddi zararı fiyatlarımıza yansıtma şansımız yok. Bu fırsatçılık olur. Bu süreçten ülke olarak hep birlikte fedakarlık yaparak çıkmamız gerekiyor. Düşünün düğün hazırlığı yapan çiftlerimizden evlerini tutmuş olanlar, belki kredi çekmiş olanlar, beyaz eşyasını almış olanlar, taksitli borçlara girmiş olanlar vardı. Bu insanların hepsi mağdur oldu. Bu süreç birçok insanı kısa bir nikahla evlenmek zorunda bırakarak hayallerini çaldı. Biz salonlarımızda ateş ölçümünden dezenfektan ve maskeye kadar her türlü tedbiri almamıza rağmen hala bazı konularda zorlanıyoruz. Sürekli düğünlerimizi erken bitirmemiz isteniyor. Düğün sahibi insanlar rahatsız oluyor ve üzülüyor. Zaten kimse düğününde bulaş yaşansın istemez. Müşterilerimizde bizlerde gerekli tedbirleri alıyoruz. Mesela müşterilerimizin açık havaya olan talebi arttı. Özellikle son dönemde kapalı alanlara olan talep yüzde 50 azalırken açık alanda bulunan salonlarımıza olan talep yüzde 100 arttı. Hepimizin önceliği insan sağlığı, önemli olan kısıtlamaların tutarlı olmasıdır. Şuana kadar bunu göremedik. Umarım en kısa süre içerisinde bütün yasaklar kalkar ve normal yaşantımıza dönebiliriz’’ diye konuştu.   

HABER: Yaşar TUNCEL  

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: DÜĞÜN, SEKTÖRÜ, AĞIR, YARALI,
Yorumlar
Haber Yazılımı