Haber Detayı
27 Şubat 2024 - Salı 14:26 Bu haber 73 kez okundu
 
NAR VE YARARLARI
İnsan sağlığı için narın faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Günümüzde birçoğumuzun severek tükettiği narın da diğer birçok besin gibi dikkatli tüketilmesi gerekir. Normalden fazla tüketilmesi sonucunda vücudumuza yarardan çok zarar sağlayabilir.
YAŞAM / SAĞLIK Haberi
NAR VE YARARLARI

Çok fazla tüketilmesi mide şişkinliğine sebep olabilirken normal miktarlarda tüketilmesi midemizin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır. Eylül, ekim ve kasım aylarında yetiştiği için nar mevsimi, sonbahar mevsimi olarak bilinir. Haydi gelin tam mevsimi olan nar meyvesinin faydalarını birlikte inceleyelim:

  • Güçlü bir antioksidan olarak bilinen nar, insan bedeninin çeşitli hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olur. Hücreleri serbest radikallere karşı koruması, enfeksiyon ve yaşlanma belirtilerini minimuma indirmesi narın faydalarından birkaçı olarak bilinir.
  • A, C ve E vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahip olan bu meyve, aynı zamanda antiviral özellikler taşır. Bununla beraber çinko, fosfor, demir ve magnezyum gibi bileşenleri bünyesinde barındırırken, şeker içeriğine de dikkat edilmesi gereken bir meyvedir.
  • Sindirim sistemi sorunları üzerinde oldukça etkili olan nar, güçlü antibakteriyel ve antiviral özelliğiyle bağırsak sistemini olumsuz etkileyen tüm mikroorganizmalara karşı savaşır.
  • Narın içeriğindeki bitkisel hormonlar, kadınlarda hormon dengesi sağlamasıyla bilinir. Dolayısıyla menopoz dönemindeki kadınlar için nar tüketimi önerilir.
  • Nar kan damarlarını koruma, gençleştirme ve bu sayede kan-damar sağlığını koruma gibi bir fayda sağlamasıyla bilinir.
  • Nar çekirdeğinin içeriğindeki vitamin ve mineraller, cildin daha genç ve sorunsuz görünmesine yardımcı olur.
  • Şişkinlik, hazımsızlık gibi problemleri ortadan kaldırması, diş etleri enfeksiyonuna karşı savaşması da yine narın faydaları arasında yer alır.
  • Bunların dışında kolesterolü dengeleme özelliğiyle bilinen nar, iyi ölçüde kolesterolü yükselterek felç ve kalp krizi riskini düşürmeye yardımcı olur.

Faydaları saymakla bitmeyen narın tüketimine dikkat etmek çok önemli. Şeker içeriği nedeniyle diyabet hastalarının tüketirken dikkatli olması gerekir. İçerdiği bazı kimyasal maddelerden dolayı bağırsak hassasiyeti bulunanlar için olumsuz etkiler oluşturabilir. 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: NAR, VE, YARARLARI,
Yorumlar
Haber Yazılımı